Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem

Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem

20 października 2015 by cookingforemily 2 komentarze

placki-z-kaszy-quinoa-ze-szpinakiem Zwykle jak czytam przepis to jestem w stanie wyobrazić sobie smak dania. Często od razu kombinuję co czym zamienić, co dodać, albo że coś mi w przepisie nie pasuje. Wyobrażam sobie jak danie będzie smakować. Nie dotyczy to jednak przepisów Yotama Ottolenghi (o ile tak się odmienia jego nazwisko;). Często jest tak, że czytam przepis i nie mam pojęcia jak danie będzie smakować. A czasem jest tak, że czytam przepis i myślę, że to nie może dobrze smakować. Mam jednak do niego ogromny kredyt zaufania i nauczyłam się, że mimo, że mi się coś wydaje nie do połączenia to trzeba tym bardziej spróbować przepisu bo będzie z tego coś ciekawego. Uwielbiam jego przepisy, połączenia smaków, kocham wszystkie jego książki. To dla mnie najbardziej inspirujący kucharz obecnie. Niedawno wyszła jego nowa książka „Nopi” w której dzieli się popularnymi przepisami ze swojej restauracji. Jeszcze jej nie mam i jestem jej bardzo ciekawa. Na szczęście niedługo święta, siostra czytasz to?

Dziś podaję przepis na jego placki z kaszy quinoa ze szpinakiem. Idealnie trafiły w moje podniebienie. Emilka nawet nie spróbowała… placki to dla niej zdecydowanie opcja na słodko i neguje istnienie innych wariantów. Jeżeli placka nie można zjeść z miodem to nie warto sobie zawracać głowy. Ja je pokochałam. Przepis pochodzi nie z książki ale ze strony The Guardian, gdzie ma on swoją cotygodniową kolumnę. Dla tych co Yotama nie znają to dobry start. Spróbujcie z nim pogotować a gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak i ja. I każdą jego książkę można kupować w ciemno.


Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina
 
Serves: 4
Ingredients
  • SOS:
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • 50 ml śmietany gęstej 18%
  • pół pęczka szczypiorku - posiekane
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • PLACKI
  • 120 g suchej kaszy quinoa
  • 50 g masła (20 do smażenia, 30 do rozpuszczenia)
  • 200 g szpinaku świeżego
  • starta skórka z 1 limonki
  • kawałek imbiru (ok 3 cm) startego
  • garść kolendry
  • 120 ml mleka ( ja dodałam trochę więcej)
  • 100 g mąki (pszenna lub bezglutenowa np ryżowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • masło lub olej do smażenia
  • ćwiartki limonki do podania
Instructions
  1. Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimną wodą – odstawić do ocieknięcia ( ja użyłam kaszy ugotowanej wcześniej).
  3. Na patelni rozgrzać 20 g masła, dodać umyty szpinak i przesmażyć aż straci objętość. Odcisnąć z wody na sitku i posiekać.
  4. Szpinak przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i mleko – wymieszać.
  5. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kmin rzymski.
  6. Kaszę przełożyć do miski, zmieszać z mąką a następnie wszystko przełożyć do miski ze szpinakiem – całość wymieszać.
  7. Smażyć okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem i sokiem z limonki.
3.3.3077

placki-z-kaszy-quinoa-ze-szpinakiem
sss

Wegetariański obiad V

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

    Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, placki, quinoa, szpinak

« Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką
Kokosowe brownie »

Comments

  1. siostra says

    20 października 2015 at 09:01

    czytam czytam, dzięki za cynk – nie dalej niż dziś rano myślałam o tym 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 października 2015 at 09:15

      hehehhe no i dobrze:))

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź siostra Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress