Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kremowa, serowa polenta z ratatouille

Kremowa, serowa polenta z ratatouille

19 października 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

polenta-z-ratatouille

To danie to kwintesencja tego jak lubię gotować i jeść. Hmm, właściwie chyba mogę tak powiedzieć o znacznej większości przepisów na blogu to jednak jedząc to danie miałam cały czas w głowie „tak, to w 100% to co lubię” 🙂 Bardzo kremowa polenta z mascarpone i parmezanem a do tego duszone warzywa – cukinia i bakłażany w pomidorach. Nazwałam to ratatouille chociaż klasyczny przepis na ratatouille zawiera też paprykę to ja jednak wolę to danie bez papryki. Jak jednak lubicie paprykę to możecie ją dodać – czerwoną i/lub żółtą, można ja najpierw podsmażyć albo podpiec w wysokiej temperaturze w piekarniku i po zdjęciu skórki dodać do warzyw pokrojoną w paseczki. Połączenie polenty i warzyw jest mistrzowskie, to bardzo kojące, domowe danie. Tak przygotowana polenta ma jednak to do siebie, że trzeba ją zjeść zaraz po przygotowaniu, bo jak przestygnie to już zbija się w bryłę i zapomnijcie o cudownej, kremowej paćce. Może jednak zyskać 2 życie – więc zostanie Wam polenta to warto ją od razu przełożyć ją do pudelka wyłożonego folią spożywczą. Po zastygnięciu przechowujemy ją w lodówce. Potem można ją pokroić nożem w kawałki i przed podaniem podsmażyć lekko na patelni (normalnej lub grillowej).


4.5 from 2 reviews
Kremowa, serowa polenta z ratatouille
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
30 min
Total time
55 min
 
Pyszna kremowa polenta z parmezanem i mascarpone podana z ratatouille.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • Ratatouille
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bakłażany
  • 1 litr sosu pomidorowego
  • sol pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki oregano
  • garść bazylii
  • Polenta
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • garść parmezanu
  • sól do smaku
  • posiekana drobno bazylia ( ok 10 listków)
Instructions
  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w półkrążki albo kostkę, a bakłażana pokroić w średnią kostkę.
  2. Warzywa dobrze smażyć na dwóch patelniach, żeby skrócić czas przygotowania potrawy.
  3. Na jednej i drugiej patelni rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jedną wrzucić cebulę a na drugą czosnek z cukinią. Smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje i cukinię aż się trochę zarumieni. Cukinię z cebulą przełożyć do garnka, dodać sos pomidorowy i postawić na małym ogniu.
  4. Jedną z patelni przetrzeć ręcznikiem papierowym, dodać 3 łyżki oleju i wrzucić bakłażana. Smażyć bakłażana, często mieszając aż zmięknie i się ładnie zarumieni, przełożyć do warzyw.
  5. Całość dusić jeszcze ok 10-15 minut. W tym czasie przygotować polentę.
  6. Zagotować wodę a garnku, powoli wsypywać kaszkę cały czas energicznie mieszając wodę.
  7. Gotować kaszkę ok 10 minut, często mieszając żeby się nie przypaliła.
  8. Na koniec dodać masło, mascarpone, posiekaną drobno bazylię, parmezan i sól do smaku – dobrze wymieszać aż masło się rozpuści i odstawić.
  9. Warzywa doprawić solą, pieprzem, cukrem,, octem, dodać oregano i bazylię.
  10. Kaszkę wyłożyć na talerzu a na wierzchu podać warzywa.
  11. Całość można posypać dodatkowym parmezanem i posiekaną bazylią.
3.5.3208

 

 

polenta-z-ratatouille

polenta-z-ratatouille

 

Related Posts

  • Risotto z burakami i mascarpone

    No i zaczął się ten czas - czas rozgrzewających, paćkowatych i kojących domowych obiadów. Koniec…

  • Zapiekanka bolognese z polentą

    Dziś poważne danie obiadowe: zapiekanka z sosem bolognese, na i pod warstwą z polenty. Po…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bakłażan, bezglutenowe, cukinia, kaszka kukurydziana, mascarpone, parmezan, polenta, pomidory

« Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą
Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    19 października 2016 at 22:52

    Zaciekawił mnie sposób podania polenty:)

    Odpowiedz
  2. Jaglusia says

    19 października 2016 at 23:08

    Wygląda przepięknie. Jestem ciekawa smaku tej potrawy! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    Odpowiedz
  3. Dr says

    13 stycznia 2017 at 15:58

    Co to jest kaszka? O.o

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 stycznia 2017 at 16:12

      Polenta to kaszka kukurydziana, dopiszę do przepisu:)

      Odpowiedz
  4. Joanna says

    17 sierpnia 2022 at 14:41

    Bardzo dobra poprawa. Nigdy nie przepadałam za kaszka kukurydziana ale w tej wersji jest pyszna🙂. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 września 2022 at 15:37

      też ją bardzo lubię w tej wersji, idealna zarówno do dań warzywnych ale też świetnie się sprawdzi do mięsa z sosem

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress