To danie to kwintesencja tego jak lubię gotować i jeść. Hmm, właściwie chyba mogę tak powiedzieć o znacznej większości przepisów na blogu to jednak jedząc to danie miałam cały czas w głowie „tak, to w 100% to co lubię” 🙂 Bardzo kremowa polenta z mascarpone i parmezanem a do tego duszone warzywa – cukinia i bakłażany w pomidorach. Nazwałam to ratatouille chociaż klasyczny przepis na ratatouille zawiera też paprykę to ja jednak wolę to danie bez papryki. Jak jednak lubicie paprykę to możecie ją dodać – czerwoną i/lub żółtą, można ja najpierw podsmażyć albo podpiec w wysokiej temperaturze w piekarniku i po zdjęciu skórki dodać do warzyw pokrojoną w paseczki. Połączenie polenty i warzyw jest mistrzowskie, to bardzo kojące, domowe danie. Tak przygotowana polenta ma jednak to do siebie, że trzeba ją zjeść zaraz po przygotowaniu, bo jak przestygnie to już zbija się w bryłę i zapomnijcie o cudownej, kremowej paćce. Może jednak zyskać 2 życie – więc zostanie Wam polenta to warto ją od razu przełożyć ją do pudelka wyłożonego folią spożywczą. Po zastygnięciu przechowujemy ją w lodówce. Potem można ją pokroić nożem w kawałki i przed podaniem podsmażyć lekko na patelni (normalnej lub grillowej).
- Ratatouille
- Olej do smażenia
- 2 cebule
- 3 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 2 bakłażany
- 1 litr sosu pomidorowego
- sol pieprz
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki oregano
- garść bazylii
- Polenta
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 3 i ½ szklanki wody
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki masła
- garść parmezanu
- sól do smaku
- posiekana drobno bazylia ( ok 10 listków)
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w półkrążki albo kostkę, a bakłażana pokroić w średnią kostkę.
- Warzywa dobrze smażyć na dwóch patelniach, żeby skrócić czas przygotowania potrawy.
- Na jednej i drugiej patelni rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jedną wrzucić cebulę a na drugą czosnek z cukinią. Smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje i cukinię aż się trochę zarumieni. Cukinię z cebulą przełożyć do garnka, dodać sos pomidorowy i postawić na małym ogniu.
- Jedną z patelni przetrzeć ręcznikiem papierowym, dodać 3 łyżki oleju i wrzucić bakłażana. Smażyć bakłażana, często mieszając aż zmięknie i się ładnie zarumieni, przełożyć do warzyw.
- Całość dusić jeszcze ok 10-15 minut. W tym czasie przygotować polentę.
- Zagotować wodę a garnku, powoli wsypywać kaszkę cały czas energicznie mieszając wodę.
- Gotować kaszkę ok 10 minut, często mieszając żeby się nie przypaliła.
- Na koniec dodać masło, mascarpone, posiekaną drobno bazylię, parmezan i sól do smaku – dobrze wymieszać aż masło się rozpuści i odstawić.
- Warzywa doprawić solą, pieprzem, cukrem,, octem, dodać oregano i bazylię.
- Kaszkę wyłożyć na talerzu a na wierzchu podać warzywa.
- Całość można posypać dodatkowym parmezanem i posiekaną bazylią.
Aguś kulinarnie says
Zaciekawił mnie sposób podania polenty:)
Jaglusia says
Wygląda przepięknie. Jestem ciekawa smaku tej potrawy! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/
Dr says
Co to jest kaszka? O.o
cookingforemily says
Polenta to kaszka kukurydziana, dopiszę do przepisu:)
Joanna says
Bardzo dobra poprawa. Nigdy nie przepadałam za kaszka kukurydziana ale w tej wersji jest pyszna🙂. Dziękuję za przepis!
cookingforemily says
też ją bardzo lubię w tej wersji, idealna zarówno do dań warzywnych ale też świetnie się sprawdzi do mięsa z sosem