Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kremowa, serowa polenta z ratatouille

Kremowa, serowa polenta z ratatouille

19 października 2016 by cookingforemily 4 komentarze

polenta-z-ratatouille

To danie to kwintesencja tego jak lubię gotować i jeść. Hmm, właściwie chyba mogę tak powiedzieć o znacznej większości przepisów na blogu to jednak jedząc to danie miałam cały czas w głowie „tak, to w 100% to co lubię” 🙂 Bardzo kremowa polenta z mascarpone i parmezanem a do tego duszone warzywa – cukinia i bakłażany w pomidorach. Nazwałam to ratatouille chociaż klasyczny przepis na ratatouille zawiera też paprykę to ja jednak wolę to danie bez papryki. Jak jednak lubicie paprykę to możecie ją dodać – czerwoną i/lub żółtą, można ja najpierw podsmażyć albo podpiec w wysokiej temperaturze w piekarniku i po zdjęciu skórki dodać do warzyw pokrojoną w paseczki. Połączenie polenty i warzyw jest mistrzowskie, to bardzo kojące, domowe danie. Tak przygotowana polenta ma jednak to do siebie, że trzeba ją zjeść zaraz po przygotowaniu, bo jak przestygnie to już zbija się w bryłę i zapomnijcie o cudownej, kremowej paćce. Może jednak zyskać 2 życie – więc zostanie Wam polenta to warto ją od razu przełożyć ją do pudelka wyłożonego folią spożywczą. Po zastygnięciu przechowujemy ją w lodówce. Potem można ją pokroić nożem w kawałki i przed podaniem podsmażyć lekko na patelni (normalnej lub grillowej).


4.0 from 1 reviews
Kremowa, serowa polenta z ratatouille
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
30 min
Total time
55 min
 
Pyszna kremowa polenta z parmezanem i mascarpone podana z ratatouille.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • Ratatouille
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bakłażany
  • 1 litr sosu pomidorowego
  • sol pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki oregano
  • garść bazylii
  • Polenta
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • garść parmezanu
  • sól do smaku
  • posiekana drobno bazylia ( ok 10 listków)
Instructions
  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w półkrążki albo kostkę, a bakłażana pokroić w średnią kostkę.
  2. Warzywa dobrze smażyć na dwóch patelniach, żeby skrócić czas przygotowania potrawy.
  3. Na jednej i drugiej patelni rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jedną wrzucić cebulę a na drugą czosnek z cukinią. Smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje i cukinię aż się trochę zarumieni. Cukinię z cebulą przełożyć do garnka, dodać sos pomidorowy i postawić na małym ogniu.
  4. Jedną z patelni przetrzeć ręcznikiem papierowym, dodać 3 łyżki oleju i wrzucić bakłażana. Smażyć bakłażana, często mieszając aż zmięknie i się ładnie zarumieni, przełożyć do warzyw.
  5. Całość dusić jeszcze ok 10-15 minut. W tym czasie przygotować polentę.
  6. Zagotować wodę a garnku, powoli wsypywać kaszkę cały czas energicznie mieszając wodę.
  7. Gotować kaszkę ok 10 minut, często mieszając żeby się nie przypaliła.
  8. Na koniec dodać masło, mascarpone, posiekaną drobno bazylię, parmezan i sól do smaku – dobrze wymieszać aż masło się rozpuści i odstawić.
  9. Warzywa doprawić solą, pieprzem, cukrem,, octem, dodać oregano i bazylię.
  10. Kaszkę wyłożyć na talerzu a na wierzchu podać warzywa.
  11. Całość można posypać dodatkowym parmezanem i posiekaną bazylią.
3.5.3208

 

 

polenta-z-ratatouille polenta-z-ratatouille

 

Related Posts

  • Risotto z burakami i mascarpone

    No i zaczął się ten czas - czas rozgrzewających, paćkowatych i kojących domowych obiadów. Koniec…

  • Zapiekanka bolognese z polentą

    Dziś poważne danie obiadowe: zapiekanka z sosem bolognese, na i pod warstwą z polenty. Po…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bakłażan, bezglutenowe, cukinia, kaszka kukurydziana, mascarpone, parmezan, polenta, pomidory

« Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą
Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    19 października 2016 at 22:52

    Zaciekawił mnie sposób podania polenty:)

    Odpowiedz
  2. Jaglusia says

    19 października 2016 at 23:08

    Wygląda przepięknie. Jestem ciekawa smaku tej potrawy! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    Odpowiedz
  3. Dr says

    13 stycznia 2017 at 15:58

    Co to jest kaszka? O.o

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 stycznia 2017 at 16:12

      Polenta to kaszka kukurydziana, dopiszę do przepisu:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress