Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na kanapkę / Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami

Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami

6 marca 2017 by cookingforemily 4 komentarze

kanapkowa pasta soczewicowa z marchewką i orzechami-32

Ta pasta z soczewicy powstała ostatnio gdy piekłam chleb z nasion, orzechów i kasz. I powiem szczerze idealnie do niego pasowała. Oprócz soczewicy w środku tej pasty są pieczone marchewki ( które upiekłam dzień wcześniej razem z chlebem), włoskie orzechy, natka pietruszki oraz curry i pasta tahini. Zjedliśmy ją na kanapkach z avocado ale bardzo pasuje też do niej świeży pomidor. Pasta jest lekko słodkawa, delikatna ale można ją oczywiście zaostrzyć dodając do środka chilli.

Piękny też jest jej kolor – bardzo pomarańczowy, słoneczny, optymistyczny. Pięknie się komponuje z zielenią avocado i szczypiorku. Uważam, że patrzenie rano na takie intensywne kolory daje dodatkowego kopa energetycznego (oprócz kopa z kalorii przyjętych z kanapką:). Dobry początek dnia.

kanapkowa pasta soczewicowa z marchewką i orzechami-33


4.0 from 1 reviews
Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 2-3 większe marchewki
  • 2 łyzki oliwy
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżeczka curry
  • spora garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka tahini
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Instructions
  1. Marchewkę obrać pokroić w większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem.
  2. Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą i zalać świeżą wodą w objętości dwa razy większej niż soczewica. Dodać łyżkę curry i lekko posolić.
  3. Gotować soczewicą do miękkości na małym ogniu (10-15 minut) aż wygotuje się cała woda i soczewica będzie miękka. Lekko przestudzić.
  4. Orzechy podprażyć na patelni, przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobno.
  5. Czosnek posiekać, natkę pietruszki lekko pokroić.
  6. Do robota kuchennego przełożyć marchewki, soczewicę, czosnek , natkę pietruszki, kmin rzymski, tahini, sok z cytryny, oliwę, chilli sól i pieprz.
  7. Miksować do uzyskania gładkiej masy- zdejmując w międzyczasie ze dwa razy masę ze ścianek. W miarę potrzeby doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
3.5.3226

kanapkowa pasta soczewicowa z marchewką i orzechami-31

 

Filed Under: Na kanapkę Tagged With: curry, czerwona soczewica, do chleba, marchewka, na kanapkę, orzechy włoskie, pasta kanapkowa, tahini

« Chleb z nasion, orzechów i kasz
Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami »

Comments

  1. Zosia says

    10 marca 2017 at 10:05

    Rewelacyjny post. Dzięki.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 marca 2017 at 18:38

      dziękuję

      Odpowiedz
  2. Marta Dąbrowska says

    13 marca 2017 at 15:31

    Wygląda świetnie, ale ciekawe czy smakuje tak samo, jak wygląda 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 marca 2017 at 15:59

      zapewniam że tak:) chociaż jedynym sposobem na to, żeby się przekonać na 100% jest zrobienie pasty do czego zachęcam:))

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress