Jagody to dla mnie smak lata i wakacji. W dzieciństwie chodziłam z mamą na jagody do lasu dość często, potem zajadałam się pierogami i jagodziankami. Teraz do lasu chodzę rzadziej, a właściwie po naszej zeszłorocznej wizycie (podczas której powstały zdjęcia do tego postu o koktajlach z jagodami ) z której przyniosłam dwa kleszcze w dość niewygodnych do wyciągnięcia miejscach ( co finalnie skończyło się wizytą u chirurga) raczej staram się unikać zbyt długiego przebywania w lesie. Zatem w tym roku nie wybrałam się do lasu po jagody, ale ciasta z jagodami nie mogłam sobie odmówić. Na urodziny Emilki wymyśliłam kokosowe, kruche ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie i tak mi to połączenie smaków posmakowało, że postanowiłam powtórzyć w ostatni weekend i zrobić zdjęcia na bloga, bo przepis i te smaki są warte, żeby się nimi podzielić. Zatem pieczcie i korzystajcie:)
- Ciasto
- 230 g mąki
- 70 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- Krem:
- 2 łyżki śmietany
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z całej cytryny i skórka z połowy cytryny
- 4 jajka
- poza tym
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki miodu ( albo cukru)
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać żółtko i wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinę do lodówki.
- Jagody z cukrem umieścić a garnku i gotować przez ok 10- 15 minut aż puszczą sok. Trochę soku odłożyć do kubka, przestudzić i wymieszać mąkę ziemniaczana, następnie dodać do jagód i mieszać chwilę aż całość zgęstnieje, zestawić z ognia.
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( razem z bokami)
- Ciasto lekko rozwałkować albo porwać na kawałki i wylepić dno formy do pieczenia, tak, żeby powstała płaska podstawa, ponakłuwać ciasto widelcem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto ok 20 minut.
- W tym czasie przygotować krem - mascarpone zmiksować z cukrem i śmietaną na gładką masę, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny i dalej miksować aż powstanie jednolita masa.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać masę jajeczną a następnie wyłożyć jagody, tak, żeby powstały niejednolite wzorki na wierzchu.
- Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut aż masa stężeje.
- Podawać pokrojone na kwadraty, można posypać cukrem pudrem
Mariusz says
Mniam! Pysznie wygląda to ciasto. Dawno nie jadłem łakoci z jagodami.
Marta Dąbrowska says
Muszę spróbować tego ciasta, bo wygląda naprawdę pysznie!
patka says
super przepis muszę zrobić 😀 proszę tylko o podpowiedź jaka wielkość formy będzie najlepsza i jaka śmietana do tego??
cookingforemily says
śmietanę dodałam 18kę, formę miałam prostokątną, średniej wielkości (26×36 cm)
Majka says
Nie udało mi się zdobyć jagód, ale się nie poddałam ? Dodałam odrobinę więcej cukru i wykorzystałam czarne porzeczki ? Wyszło super!
cookingforemily says
oo muszę spróbować:) 🙂
Monika says
Mam pytanie. Kiedy robiłam krem, wyszedł bardzo rzadki, do niego idą całe jaja? Ciasto uważam że wyszło ok. Jest mega delikatne i rozpływa się w ustach. Pycha
cookingforemily says
tak krem jest dość rzadki ale po upieczeniu się ścina. jajka całe