Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowym

Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowym

12 lipca 2018 by cookingforemily 8 komentarzy

kruche-ciasto-z-jagodami-kremem-cytrynowym

Jagody to dla mnie smak lata i wakacji. W dzieciństwie chodziłam z mamą na jagody do lasu dość często, potem zajadałam się pierogami i jagodziankami. Teraz do lasu chodzę rzadziej, a właściwie po naszej zeszłorocznej wizycie (podczas której powstały zdjęcia do tego postu o koktajlach z jagodami ) z której przyniosłam dwa kleszcze w dość niewygodnych do wyciągnięcia miejscach ( co finalnie skończyło się wizytą u chirurga) raczej staram się unikać zbyt długiego przebywania w lesie. Zatem w tym roku nie wybrałam się do lasu  po jagody, ale ciasta z jagodami nie mogłam sobie odmówić. Na urodziny Emilki wymyśliłam kokosowe, kruche ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie i tak mi to połączenie smaków posmakowało, że postanowiłam powtórzyć w ostatni weekend i zrobić zdjęcia na bloga, bo przepis i te smaki są warte, żeby się nimi podzielić. Zatem pieczcie i korzystajcie:)

kruche-ciasto-z-jagodami-kremem-cytrynowym


5.0 from 3 reviews
Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowm
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie. Świetne połączenie smaków, idealne na letni deser
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • Ciasto
  • 230 g mąki
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • Krem:
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z całej cytryny i skórka z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • poza tym
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki miodu ( albo cukru)
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instructions
  1. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać żółtko i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Jagody z cukrem umieścić a garnku i gotować przez ok 10- 15 minut aż puszczą sok. Trochę soku odłożyć do kubka, przestudzić i wymieszać mąkę ziemniaczana, następnie dodać do jagód i mieszać chwilę aż całość zgęstnieje, zestawić z ognia.
  4. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( razem z bokami)
  5. Ciasto lekko rozwałkować albo porwać na kawałki i wylepić dno formy do pieczenia, tak, żeby powstała płaska podstawa, ponakłuwać ciasto widelcem.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto ok 20 minut.
  7. W tym czasie przygotować krem - mascarpone zmiksować z cukrem i śmietaną na gładką masę, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny i dalej miksować aż powstanie jednolita masa.
  8. Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać masę jajeczną a następnie wyłożyć jagody, tak, żeby powstały niejednolite wzorki na wierzchu.
  9. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut aż masa stężeje.
  10. Podawać pokrojone na kwadraty, można posypać cukrem pudrem
3.5.3251

v

Related Posts

  • Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców

    Ciasto fasolowe już raz gościło na blogu ( brownie z fasoli) i było to moje…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Kokosowy jagielnik z jagodami

      Zdjęcia i przepis na kokosowy jagielnik powstały dla ładnebebe. Tematem była kasza jaglana - więc…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto kruche, cytryna, jagody

« Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą
Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem »

Comments

  1. Mariusz says

    13 lipca 2018 at 10:39

    Mniam! Pysznie wygląda to ciasto. Dawno nie jadłem łakoci z jagodami.

    Odpowiedz
  2. Marta Dąbrowska says

    13 lipca 2018 at 19:50

    Muszę spróbować tego ciasta, bo wygląda naprawdę pysznie!

    Odpowiedz
  3. patka says

    17 lipca 2018 at 13:29

    super przepis muszę zrobić 😀 proszę tylko o podpowiedź jaka wielkość formy będzie najlepsza i jaka śmietana do tego??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lipca 2018 at 21:40

      śmietanę dodałam 18kę, formę miałam prostokątną, średniej wielkości (26×36 cm)

      Odpowiedz
  4. Majka says

    17 lipca 2018 at 20:09

    Nie udało mi się zdobyć jagód, ale się nie poddałam ? Dodałam odrobinę więcej cukru i wykorzystałam czarne porzeczki ? Wyszło super!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lipca 2018 at 21:36

      oo muszę spróbować:) 🙂

      Odpowiedz
      • Monika says

        27 lipca 2018 at 15:53

        Mam pytanie. Kiedy robiłam krem, wyszedł bardzo rzadki, do niego idą całe jaja? Ciasto uważam że wyszło ok. Jest mega delikatne i rozpływa się w ustach. Pycha

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          28 lipca 2018 at 20:11

          tak krem jest dość rzadki ale po upieczeniu się ścina. jajka całe

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress