W ogrodzie mamy zatrzęsienie malin, ogórków i szpinaku. Z malin mama robi sok, ogórki na różne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Tym razem powstała zapiekanka ryżowa ze szpinakiem jajkami i różnymi serami. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Tak zwana domowa kuchnia, nic fikuśnego, powstałe w odpowiedzi na potrzebę chwili:)
A my na ostatniej prostej przed wakacjami, w następnym tygodniu ulubione Ulnowo gdzie jeździmy co roku a potem tydzień w Wrocławiu i oglądanie filmów od rana do wieczoram. A tymczasem… odliczam godziny:)
- 200 g ryżu
- 4 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g szpinaku
- sok z ½ cytryny
- 100 g startego sera cheddar
- 40 startego parmezanu
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany
- sol, pieprz do smaku
- kilka pomidorków cherry
- do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
- Ugotować ryż (krócej niż w instrukcji żeby był lekko al dente) i lekko przestudzić.
- Szpinak umyć, cebulę i czosnek posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę.
- Następnie partiami dodawać posiekany szpinak, aż całość straci objętość. Jeżeli na patelni będzie za dużo wody to zdjąć za pomocą ręcznika papierowego.
- Na koniec do szpinaku dodać resztę masła, sok z cytryny , lekko posolić.
- Szpinak przełożyć do ryżu i wymieszać.
- W misce rozrobić jajka ze śmietaną, dodać sery, sól i pieprz i wymieszać.
- Mieszankę dodać do ryżu ze szpinakiem i całość dobrze wymieszać.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Do formy przelać masę ryżową, na wierzch wyłożyć pomidorki, lekko je wpychając w masę.
- Piec 25 minut, na chwilę wyciągnąć, posypać serem i piec kolejne 10 minut.
Dodaj komentarz