Wszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem i cynamonem i na wierzch znów kruszonka i na 30 minut do piekarnika. Śliwki, migdały, cynamon – zapach w domu obłędny. Można zjeść jako śniadanie (pierwsze lub drugie), można dodać trochę jogurtu albo dekadencko gałkę lodów. Zakochałam się w tym cieście i chyba w weekend upiekę je ponownie.
- 180 g masła
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki płatków migdałowych
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 600 g śliwki węgierki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masło rozpuścić.
- W misce wymieszać płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i pokruszone płatki migdałowe.
- Wlać masło i wymieszać na kruszonkę.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w kwadratowej 24cmx24cm)
- Na dno wyłożyć ⅔ ciasta i ugnieść na spodzie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
- W tym czasie wypestkować śliwki i każdą przekroić na połowę, wymieszać z cynamonem i cukrem.
- Wyłożyć na spód ciasta na płasko, wysypać na wierzch resztę kruszonki i lekko ugnieść.
- Piec jeszcze 30 minut.
- Ostudzić przed pokrojeniem
To ja będę następna ? Na śniadanie będzie jaglanka ze śliwkami, którą już znam a na deser ten placuszek ☺️
śliwki od rana do wieczora:) 🙂
Przepyszne ? Tylko mogłam bardziej ugnieść kruszonkę na górze żeby przypominało ciasto, a tak to przypomina bardziej crumble ?
U mnie (Warszawa) śliwki już się kończą, więc nie wiem, czy jeszcze w tym sezonie się wyrobię z ciastem. Wizualnie przypomina mi takie owsiane batoniki i myślę, że to też ciekawy sposób, aby przemycić w nich śliwki 🙂
to chyba trzeba zrobić w ten weekend:) gwarantuję, że szybko się robi.
Upieklam wczoraj;) dla mnie troche malo slodkie, wiec posypalam cukrem pudrem. Dziekuje za przepis!
ograniczam cukier więc moje wypieki mogą być dla niektórych mało słodkie, ale to kwestia przyzwyczajenia, ja się przyzwyczaiłam 🙂 no i zawsze zostaje możliwość posypania cukrem pudrem:) cieszę się że smakowało
Na takie ciasto zawsze chodziłem do moje ulubionej cukierni, ale tym razem spróbuję przygotować je samodzielnie.