Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami

Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami

30 sierpnia 2018 by cookingforemily 8 komentarzy

owsiane-ciasto-ze-śliwkami

Wszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem i cynamonem i na wierzch znów kruszonka i na 30 minut do piekarnika. Śliwki, migdały, cynamon – zapach w domu obłędny. Można zjeść jako śniadanie (pierwsze lub drugie), można dodać trochę jogurtu albo dekadencko gałkę lodów. Zakochałam się w tym cieście i chyba w weekend upiekę je ponownie.

owsiane-ciasto-ze-śliwkami

5.0 from 1 reviews
Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina
 
Proste ciasto ze śliwkami na bazie płatków owsianych i migdałów. Pasuje do niego jogurt naturalny albo gałka lodów.
Ingredients
  • 180 g masła
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 600 g śliwki węgierki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Instructions
  1. Masło rozpuścić.
  2. W misce wymieszać płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i pokruszone płatki migdałowe.
  3. Wlać masło i wymieszać na kruszonkę.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w kwadratowej 24cmx24cm)
  5. Na dno wyłożyć ⅔ ciasta i ugnieść na spodzie.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
  7. W tym czasie wypestkować śliwki i każdą przekroić na połowę, wymieszać z cynamonem i cukrem.
  8. Wyłożyć na spód ciasta na płasko, wysypać na wierzch resztę kruszonki i lekko ugnieść.
  9. Piec jeszcze 30 minut.
  10. Ostudzić przed pokrojeniem
3.5.3251

 

Related Posts

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

    To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w…

  • Knedle ze śliwkami

    W zeszłym tygodniu do księgarni trafiła książka Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Na śniadanie Tagged With: ciasto, płatki owsiane, śliwki

« Kremowe kaszotto z kurakami
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa »

Comments

  1. Majka says

    30 sierpnia 2018 at 22:29

    To ja będę następna ? Na śniadanie będzie jaglanka ze śliwkami, którą już znam a na deser ten placuszek ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 sierpnia 2018 at 07:36

      śliwki od rana do wieczora:) 🙂

      Odpowiedz
      • Majka says

        5 września 2018 at 17:25

        Przepyszne ? Tylko mogłam bardziej ugnieść kruszonkę na górze żeby przypominało ciasto, a tak to przypomina bardziej crumble ?

        Odpowiedz
  2. Domatorka na etacie says

    31 sierpnia 2018 at 11:51

    U mnie (Warszawa) śliwki już się kończą, więc nie wiem, czy jeszcze w tym sezonie się wyrobię z ciastem. Wizualnie przypomina mi takie owsiane batoniki i myślę, że to też ciekawy sposób, aby przemycić w nich śliwki 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 sierpnia 2018 at 12:09

      to chyba trzeba zrobić w ten weekend:) gwarantuję, że szybko się robi.

      Odpowiedz
  3. Weronika says

    4 września 2018 at 23:21

    Upieklam wczoraj;) dla mnie troche malo slodkie, wiec posypalam cukrem pudrem. Dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 września 2018 at 20:32

      ograniczam cukier więc moje wypieki mogą być dla niektórych mało słodkie, ale to kwestia przyzwyczajenia, ja się przyzwyczaiłam 🙂 no i zawsze zostaje możliwość posypania cukrem pudrem:) cieszę się że smakowało

      Odpowiedz
  4. Bartłomiej says

    5 września 2018 at 13:55

    Na takie ciasto zawsze chodziłem do moje ulubionej cukierni, ale tym razem spróbuję przygotować je samodzielnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress