Wszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem i cynamonem i na wierzch znów kruszonka i na 30 minut do piekarnika. Śliwki, migdały, cynamon – zapach w domu obłędny. Można zjeść jako śniadanie (pierwsze lub drugie), można dodać trochę jogurtu albo dekadencko gałkę lodów. Zakochałam się w tym cieście i chyba w weekend upiekę je ponownie.
- 180 g masła
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki płatków migdałowych
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 600 g śliwki węgierki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masło rozpuścić.
- W misce wymieszać płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i pokruszone płatki migdałowe.
- Wlać masło i wymieszać na kruszonkę.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w kwadratowej 24cmx24cm)
- Na dno wyłożyć ⅔ ciasta i ugnieść na spodzie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
- W tym czasie wypestkować śliwki i każdą przekroić na połowę, wymieszać z cynamonem i cukrem.
- Wyłożyć na spód ciasta na płasko, wysypać na wierzch resztę kruszonki i lekko ugnieść.
- Piec jeszcze 30 minut.
- Ostudzić przed pokrojeniem
Majka says
To ja będę następna ? Na śniadanie będzie jaglanka ze śliwkami, którą już znam a na deser ten placuszek ☺️
cookingforemily says
śliwki od rana do wieczora:) 🙂
Majka says
Przepyszne ? Tylko mogłam bardziej ugnieść kruszonkę na górze żeby przypominało ciasto, a tak to przypomina bardziej crumble ?
Domatorka na etacie says
U mnie (Warszawa) śliwki już się kończą, więc nie wiem, czy jeszcze w tym sezonie się wyrobię z ciastem. Wizualnie przypomina mi takie owsiane batoniki i myślę, że to też ciekawy sposób, aby przemycić w nich śliwki 🙂
cookingforemily says
to chyba trzeba zrobić w ten weekend:) gwarantuję, że szybko się robi.
Weronika says
Upieklam wczoraj;) dla mnie troche malo slodkie, wiec posypalam cukrem pudrem. Dziekuje za przepis!
cookingforemily says
ograniczam cukier więc moje wypieki mogą być dla niektórych mało słodkie, ale to kwestia przyzwyczajenia, ja się przyzwyczaiłam 🙂 no i zawsze zostaje możliwość posypania cukrem pudrem:) cieszę się że smakowało
Bartłomiej says
Na takie ciasto zawsze chodziłem do moje ulubionej cukierni, ale tym razem spróbuję przygotować je samodzielnie.