Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa

Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa

6 września 2018 by cookingforemily 2 komentarze

zupa-pomidorowa-z-chipsami-z-parmezanu-kaszy-quinoa

Sierpień i wrzesień to u mnie czas, kiedy właściwie na okrągło robię sos z pieczonych pomidorów i w ten sposób przerabiam wszelkie nadwyżki pięknych, słodkich, dojrzałych i pełnych smaku pomidorów. Sos potem wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę.  A ponieważ do pomidorówki zwykle dodaję też marchewkę ( zblendowana zagęszcza dobrze pomidorówkę powstałą na rosole) to do pomidorów dodałam jeszcze marchewki i razem upiekłam. Potem to zblendowałam razem z wywarem warzywnym i powstała gęsta zupa z pieczonych pomidorów, marchewki i czosnku. Zupę zabieliłam lekko śmietaną, ale można pominąć ten etap. I żeby było bardziej fikuśnie do tego upiekłam proste chipsy z kaszy quinoa i parmezanu. To super patent- parmezan miesza się z ugotowaną kaszą i zapieka. Parmezan się rozpuszcza i skleja kaszę i powstają chrupiące  chipsy.

Czas zup się zbliża nieubłaganie, wrzesień jeszcze ma być ciepły i jeszcze jest ok, ale coraz częściej o nich myślę i mam na nie ochotę. A druga sprawa Emilka wróciła do domu po wakacyjnych wojażach od babci do babci – więc wracamy do normalnego trybu działania – obiady je w szkole ( tak szkole! nie przedszkolu więc to zmiana) ale kolacje w domu i mi najłatwiej dać jej wtedy zupę bo można ją ugotować na zapas i potem szybko odgrzać. Więc przechodzimy w tryb poza wakacyjny i wracamy do zup. Będą się też pewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża.

zupa-pomidorowa-z-chipsami-z-parmezanu-kaszy-quinoa


5.0 from 1 reviews
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina
 
Gęsta, esencjonalna zupa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i marchewką podana z prostymi chipsami z kaszy quinoa z paremzanem
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
  • ZUPA
  • 1,5-2 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • garść bazylii albo natki pietruszki
  • sól, pieprz i trochę cukru do smaku
  • 4 łyżki śmietany (można pominąć)
  • CHIPSY
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • ½ szklanki startego parmezany
Instructions
  1. Marchewki obrać i pokroić w cieńsze kawałki.
  2. Czosnek obrać, pomidory przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych.
  3. Na danie naczynia do zapiekania ułożyć czosnek i marchewki, na to ułożyć pomidory i pokropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika do blendera przełożyć marchewki, bazylię (lub pieruszkę) i czosnek - wlać część wywaru i zblendować, przełożyć do garnka.
  5. Pomidory przełożyć do blendera i zalać resztą wywaru i dokładnie zblendować ( być może trzeba to będzie zrobić w 2 turach). Zblendowne pomidory przelać do garnka przez sitko, przetrzeć, żeby na sitku zostały tylko pozostałości skórki i pestki.
  6. Całość zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem ( można też dodać sok z limonki)
  7. Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i przelać do zupy.
  8. Zamieszać i wyłączyć gaz.
  9. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  10. Kaszę zmieszać z parmezanem.
  11. Na blachę wykładać kupki kaszy z parmezanem, zostawiając między nimi trochę miejsca (chipsy się rozleją lekko). Piec ok 10-15 minut aż chipsy się rozleją i zarumienią. Ostudzić przed zdjęciem z blachy.
3.5.3251

 

 

Related Posts

  • Zupa pomidorowa z kaszą quinoa

    Wiosna wiosną, a u nas nadal królują zupy. Gęste, rozgrzewające, z warzywami, kaszami czy strączkowymi.…

  • Zupa z ciecierzycą, soczewicą i kaszą quinoa

    Codziennie rano, po przebudzeniu, Emi sprawdza czy spadł śnieg. Ciekawa jestem jak będzie na niego…

  • Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

    Mróz trochę odpuścił ale ciągle zupy są naszym ulubionym aktualnie rodzajem obiadu. Lubimy te ciężkie…

Filed Under: Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, kasza, parmezan, pomidory, quinoa, wegetariańskie, zupa

« Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami
Kokosowy pudding chia ze śliwkami »

Comments

  1. Mariola says

    10 września 2018 at 07:53

    Spróbowałam i przyznam, że jeszcze nie jadłam tak pysznej pomidorówki 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 września 2018 at 20:21

      dzięki:):)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress