Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem

16 sierpnia 2018 by cookingforemily 12 komentarzy

zapiekanka-ziemniaczana-cukinia

Ta genialna w smaku zapiekanka ziemniaczana z cukinią powstała w zeszły weekend przypadkowo, a stało się to za sprawą deszczu. Byłam u mojej mamy na wsi, miałam jakieś tam plany kulinarne i spisaną listę zakupów, ale cały dzień padał deszcz, więc ostatecznie na zakupy się nie wybrałam. Zmuszona byłam improwizować z tego co w ogródku ( ziemniaki, pomidory i cukinia) i z tego co w lodówce. Tak powstała ta zapiekanka ziemniaczana z cukinią, do której dodałam jeszcze domowy ser biały i podsmażony boczek oraz pomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię takie przypadkowe dania, które okazują się strzałem w 10. I kocham lato, za takie właśnie chwile. Coś czuję, że to będzie u mnie dyżurne, letnie danie.

zapiekanka-ziemniaczana-cukinia


5.0 from 4 reviews
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
  • ok 800 g ziemniaków
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g białego sera
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ⅓ łyżeczki oregano
  • sól,pieprz do smaku
Instructions
  1. Cukinię obrać ( jak młoda cukinia to można pozostawić ze skórką) i pokroić w kostkę , posolić i odstawić na sitko.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i zagotować w wodzie - gotować przez ok 5 minut i przełożyć na durszlak do przestygnięcia.
  3. Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła.
  4. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym.
  5. Ser pokruszyć, czosnek posiekać.
  6. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  7. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,.
  8. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.
  9. Wyłożyć na ziemniaki.
  10. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą.
  11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut.
3.5.3251

pomidory


Warzywa psiankowate 2018

Related Posts

  • Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem

      Końcówka lata u mojej mamy na wsi upłynęła pod znakiem cukinii, szpinaku i pomidorów.…

  • Kluski z cukinią i białym serem

    Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią…

  • Ryż z cukinią i serem

    Jest coś kojącego i domowego w daniach typu "paciaja". Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: boczek, cukinia, pomidory, ser biały, zapiekanka, ziemniaki

« Ziemniaczana sałatka z jajkiem i selerem naciowym
Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami »

Comments

  1. Majka says

    16 sierpnia 2018 at 22:39

    Wygląda pyyysznie ?

    Odpowiedz
  2. mopswkuchni says

    19 sierpnia 2018 at 16:13

    Wygląda bosko i tak też pewnie smakuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 sierpnia 2018 at 18:56

      zgłoszone. pozdrawiam 😉

      Odpowiedz
  3. KasiaKrajewska says

    19 sierpnia 2018 at 20:32

    Pyszka! Zrobiłam z podsmażonym indykiem bo nie miałam boczku, wszystkie warzywa tez z ogródka i tak! To będzie kolejna pozycja z Twojego bloga na stałe w mojej kuchni 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 sierpnia 2018 at 20:38

      Inicjatywa własna w przepisy zawsze mile widziana 🙂

      Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 sierpnia 2018 at 21:19

      do mojego jadłospisu też wejdzie na stałe:)

      Odpowiedz
  4. Agata says

    24 sierpnia 2018 at 17:40

    Doris, robię to dziś! I ciastka kruche, idę zaraz skołować wióry. Jesteś mega inspiracją;)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 sierpnia 2018 at 18:49

      trzymam kciuki!:))

      Odpowiedz
  5. Staropolska says

    16 października 2018 at 16:17

    Bardzo ciekaw jestem jak w tej potrawie smakuje zapiekany biały ser?
    Fajny przepis.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Marta says

    31 stycznia 2020 at 10:18

    Czy można mrozić to danie?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 lutego 2020 at 11:00

      wg mnie rozmrożone ziemniaki są nie smaczne i raczej nie mrożę niczego z ziemniakami. ale zdrowotnych przeciwwskazań (chyba) nie ma, tylko smakowe:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Mops w kuchni » Blog Archive Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2018 - Mops w kuchni pisze:
    22 października 2018 o 08:01

    […] Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem – Cooking for Emily […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress