Ta genialna w smaku zapiekanka ziemniaczana z cukinią powstała w zeszły weekend przypadkowo, a stało się to za sprawą deszczu. Byłam u mojej mamy na wsi, miałam jakieś tam plany kulinarne i spisaną listę zakupów, ale cały dzień padał deszcz, więc ostatecznie na zakupy się nie wybrałam. Zmuszona byłam improwizować z tego co w ogródku ( ziemniaki, pomidory i cukinia) i z tego co w lodówce. Tak powstała ta zapiekanka ziemniaczana z cukinią, do której dodałam jeszcze domowy ser biały i podsmażony boczek oraz pomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię takie przypadkowe dania, które okazują się strzałem w 10. I kocham lato, za takie właśnie chwile. Coś czuję, że to będzie u mnie dyżurne, letnie danie.
- ok 800 g ziemniaków
- 2 nieduże cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g białego sera
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- ⅓ łyżeczki oregano
- sól,pieprz do smaku
- Cukinię obrać ( jak młoda cukinia to można pozostawić ze skórką) i pokroić w kostkę , posolić i odstawić na sitko.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i zagotować w wodzie - gotować przez ok 5 minut i przełożyć na durszlak do przestygnięcia.
- Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła.
- Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym.
- Ser pokruszyć, czosnek posiekać.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
- Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,.
- Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.
- Wyłożyć na ziemniaki.
- Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut.
Majka says
Wygląda pyyysznie ?
mopswkuchni says
Wygląda bosko i tak też pewnie smakuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
cookingforemily says
zgłoszone. pozdrawiam 😉
KasiaKrajewska says
Pyszka! Zrobiłam z podsmażonym indykiem bo nie miałam boczku, wszystkie warzywa tez z ogródka i tak! To będzie kolejna pozycja z Twojego bloga na stałe w mojej kuchni 🙂
cookingforemily says
Inicjatywa własna w przepisy zawsze mile widziana 🙂
cookingforemily says
do mojego jadłospisu też wejdzie na stałe:)
Agata says
Doris, robię to dziś! I ciastka kruche, idę zaraz skołować wióry. Jesteś mega inspiracją;)
cookingforemily says
trzymam kciuki!:))
Staropolska says
Bardzo ciekaw jestem jak w tej potrawie smakuje zapiekany biały ser?
Fajny przepis.
Pozdrawiam!
Marta says
Czy można mrozić to danie?
Pozdrawiam
cookingforemily says
wg mnie rozmrożone ziemniaki są nie smaczne i raczej nie mrożę niczego z ziemniakami. ale zdrowotnych przeciwwskazań (chyba) nie ma, tylko smakowe:)