Kokosowy pudding chia z przesmażonymi śliwkami z cynamonem…zawsze jestem zachwycona jak takie pyszne rzeczy okazują się być jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przyjemność przy minimalnym wkładzie pracy i czasu. Mleko kokosowe i śliwki do dobre połączenie, testowałam je w tej jalglanej zapiekance śniadaniowej, w tej kokosowej owsiance ze śliwkami i czekoladą a także w czekoladkach z wiórkami kokosowymi i śliwką– zawsze było pysznie. Z podanych proporcji wychodzą dwa słoiczki – akurat, żeby zabrać na 2 śniadanie do pracy albo szkoły.
Emilka niestety nie lubi mleka kokosowego, więc wszystkie frykasy z jego dodatkiem zostają dla mnie. Ja uwielbiam i dodaję do wszystkiego. Moja spiżarka zawsze musi pomieścić kilka kartonów. Najczęściej kupuję je właśnie w kartonach 1 i 1/2 litra i zawsze wybieram takie co ma w składzie tylko wodę i kokos.
- 250 ml mleka kokosowego ( najlepiej z kartonu tylko zwracajcie uwagę na skład- powinna być tylko woda i kokos)
- 3 łyżki nasion chia
- pół łyżeczki syropu z agawy
- 1,5 szklanki wypestkowanych śliwek węgierek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowany)
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie trochę miodu
- trochę płatków migdałowych do posypania (opcjonalnie)
- Chia wymieszać z mlekiem kokosowym odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc ( warto przemieszać w międzyczasie).
- Pudding przełożyć do dwóch słoiczków (250 ml).
- Śliwki pokroić w ćwiartki
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać śliwki i smażyć mieszając co jakiś czas aż zaczną się rozpadać (ok 10-15 min), dodać cynamon i miód.
- Przestudzić, przełożyć do słoików, posypać płatkami.
aaa
Wypieki Beaty says
Mniamuśne 🙂
Majka says
Coś dla mnie ❤️ Proponujesz mleko w bardziej ciekłej postaci? Domowej roboty będzie OK?
cookingforemily says
Domowe powinno być ok, dodaj troszkę więcej chia
Majka says
To jest M E G A ❤️ Jutro powtórka ? Gdyby można było dać 10 gwiazdek ?
cookingforemily says
Prawda że boskie? idealne połączenie smaków
ffanka says
Mamo Emilii, czy mogłabyś podać nazwę tego mleka, które polecasz?
cookingforemily says
ja najczęściej kupuje „real thai”
Ania says
A czy można zastąpić mleko kokosowe zwykłym krowim? 😉 Ja też nie przepadam za smakiem kokosa 😉
cookingforemily says
tak oczywiście:) krowim albo jakimś innym roślinnym