Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kokosowy pudding chia ze śliwkami

Kokosowy pudding chia ze śliwkami

12 września 2018 by cookingforemily 9 komentarzy

kokosowy-pudding-chia-ze-sliwkami

Kokosowy pudding chia z przesmażonymi śliwkami z cynamonem…zawsze jestem zachwycona jak takie pyszne rzeczy okazują się być jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przyjemność przy minimalnym wkładzie pracy i czasu. Mleko kokosowe i śliwki do dobre połączenie, testowałam je w tej jalglanej zapiekance śniadaniowej, w tej kokosowej owsiance ze śliwkami i czekoladą a także w czekoladkach z wiórkami kokosowymi i śliwką– zawsze było pysznie. Z podanych proporcji wychodzą dwa słoiczki – akurat, żeby zabrać na 2 śniadanie do pracy albo szkoły.

Emilka niestety nie lubi mleka kokosowego, więc wszystkie frykasy z jego dodatkiem zostają dla mnie. Ja uwielbiam i dodaję do wszystkiego. Moja spiżarka zawsze musi pomieścić kilka kartonów. Najczęściej kupuję je właśnie w kartonach 1 i 1/2 litra i zawsze wybieram takie co ma w składzie tylko wodę i kokos.


5.0 from 1 reviews
Kokosowy pudding chia ze śliwkami
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
15 min
Total time
20 min
 
Przepyszny i zdrowy deser przy minimalnym wysiłkiu - kokosowy pudding chia ze śliwkami przesmażonymi z cynamonem
Author: Cooking for Emily
Serves: 2
Ingredients
  • 250 ml mleka kokosowego ( najlepiej z kartonu tylko zwracajcie uwagę na skład- powinna być tylko woda i kokos)
  • 3 łyżki nasion chia
  • pół łyżeczki syropu z agawy
  • 1,5 szklanki wypestkowanych śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowany)
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie trochę miodu
  • trochę płatków migdałowych do posypania (opcjonalnie)
Instructions
  1. Chia wymieszać z mlekiem kokosowym odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc ( warto przemieszać w międzyczasie).
  2. Pudding przełożyć do dwóch słoiczków (250 ml).
  3. Śliwki pokroić w ćwiartki
  4. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać śliwki i smażyć mieszając co jakiś czas aż zaczną się rozpadać (ok 10-15 min), dodać cynamon i miód.
  5. Przestudzić, przełożyć do słoików, posypać płatkami.
3.5.3251

aaa

Related Posts

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem

    W środku zimy zwykle mam ciągoty egzotyczne - łączę banana z mango, mlekiem kokosowym lub…

  • Czekoladki kokosowe ze śliwką

    Emilka wróciła z wakacji nad morzem gdzie była z dziadkami. Koniec diety lodowo-gofrowej, czas wrócić…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, chia, do szkoły, mleko kokosowe, pudding, śliwki

« Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    12 września 2018 at 12:28

    Mniamuśne 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    12 września 2018 at 22:21

    Coś dla mnie ❤️ Proponujesz mleko w bardziej ciekłej postaci? Domowej roboty będzie OK?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 września 2018 at 10:13

      Domowe powinno być ok, dodaj troszkę więcej chia

      Odpowiedz
  3. Majka says

    15 września 2018 at 14:07

    To jest M E G A ❤️ Jutro powtórka ? Gdyby można było dać 10 gwiazdek ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 września 2018 at 07:14

      Prawda że boskie? idealne połączenie smaków

      Odpowiedz
  4. ffanka says

    15 października 2018 at 01:10

    Mamo Emilii, czy mogłabyś podać nazwę tego mleka, które polecasz?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2018 at 22:10

      ja najczęściej kupuje „real thai”

      Odpowiedz
  5. Ania says

    24 października 2018 at 15:26

    A czy można zastąpić mleko kokosowe zwykłym krowim? 😉 Ja też nie przepadam za smakiem kokosa 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 października 2018 at 21:09

      tak oczywiście:) krowim albo jakimś innym roślinnym

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress