Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym

8 stycznia 2019 by cookingforemily 7 komentarzy

Zupy z czerwonej soczewicy to mój zimowy klasyk. Robię je na wiele sposobów, dodając różne przyprawy i dodatki – niezawodnie rozgrzewają i karmią gdy na dworze minusy. Na blogu wcześniej pojawiło się już kilka wersji soczewicowych zup np. klasyczna z pomidorami i dużą ilością przypraw, którą robię chyba najczęściej i jest to też jeden z najpopularniejszych przepisów z bloga, pomarańczowa z dodatkiem dyni, marchewki i mleczka kokosowego czy też z dodatkiem słodkich zieniaków i sosu z avocado i kolendry. Dziś kolejne jej proste wcielenie – z dodatkiem curry, pomidorów i mleczka kokosowego. Prosta, szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca – będzie doskonałym obiadem na mrozy, i świetną odmianą po świątecznych klasykach, często dojadanych jeszcze tydzień po świętach:)

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym

Cooking for Emily
Prosta, szybka, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Soup
Servings 6

Ingredients
  

  • 2 łyżki oleju (moze być kokosowy)
  • 1 cebula
  • 4 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 sztuki limonki będzie potrzebny tylko sok
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 pęczka kolendry

Instructions
 

  • Cebulę pokroić w kawałeczki.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 5 minut.
    Imbir zetrzeć, czosnek posiekać – dodać do cebuli, smażyć chwilę i dodać przyprawę curry, zamieszać.
    Soczewicę przepłukać i odsączyć – dodać do garnka, wymieszać całość i zalać wodą.
    Gotować 10 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut aż soczewica zmięknie.
    Doprawić solą, cukrem, sokiem z limonki i sosem sojowym.
    Podawać posypane kolendrą.

Related Posts

  • Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

    To jedna z moich ulubionych zup i to z wielu powodów. Po pierwsze bardzo lubię…

  • Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym

      Okrutny szarobur ostatnio panuje za oknem. Robienie zdjęć w takich warunkach to wyzwanie. Życie…

  • Zupa jagodowa z mlekiem kokosowym

      Pamiętacie z dzieciństwa zupy owocowe? Myślę dość popularne w tej epoce bo tanie, sezonowe,…

Filed Under: Zupy Tagged With: ciecierzyca, czerwona soczewica, mleczko kokosowe, pomidory, zupa

« Najpopularniejsze przepisy w 2018
Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia »

Comments

  1. Karina says

    9 stycznia 2019 at 14:18

    5 stars
    Każda wersja tej zupy jest pyszna! Niezmiennie przypomina mi stare czasy:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 stycznia 2019 at 14:36

      dokładnie o Tobie myślałam jak ją jadłam. stare dobre czasy obiadów na spółkę 🙂

      Odpowiedz
      • Karina says

        9 stycznia 2019 at 15:32

        tęsknie za tym…

        Odpowiedz
  2. Majka says

    12 kwietnia 2019 at 19:23

    5 stars
    Pycha 👍 W kolejce czeka teraz ta z najnowszego wpisu.

    Odpowiedz
  3. Marta says

    3 maja 2020 at 13:13

    Często wracam do tego smakowitego przepisu, dzięki!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 maja 2020 at 20:22

      buziaki 🙂

      Odpowiedz
  4. Aga says

    26 lutego 2021 at 16:20

    Ta zupa jest tak pyszna, ze zachwyca po każdym przygotowaniu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress