Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekane tortille z warzywami z curry

Zapiekane tortille z warzywami z curry

9 marca 2020 by cookingforemily 2 komentarze

zapiekane tortille z warzywami

Danie które postało w pewien weekend z klasycznego przeglądu lodówki i okazało się być bardzo udane – zapiekane, domowe tortille z warzywnym nadzieniem z ziemniaków, marchewki, cebulki z groszkiem i dodatkiem curry. Maczane w sosie z jogurtu i harissy ze szczypiorkiem. Świetnie się przechowują, łatwo odgrzewają przed podaniem, zrobione w większej ilości można zamrozić.

zapiekane tortille z warzywami w curry

Oczywiście prace przy tym daniu można skrócić – jak użyjecie np. ziemniaków czy innych warzyw, które Wam pozostały z obiadu (brokuły, kalafior, szpinak), zamiast robić domowe tortille użyjecie gotowych – robienie tortilli to przyznam się najbardziej uciążliwy i pracochłonny etap przygotowanie tej potrawy, ale akurat nie miałam w domu gotowych a była niedziela, więc nie miałam wyjścia.. Możecie też nie zapiekać całości tylko szybko podsmażyć na patelni, żeby nabrały chrupkości. Więc nie przerażajcie się czytając przepis i spokojnie w razie potrzeby ( i braku czasu) idźcie na skróty:)

zapiekane tortille z warzywami

Zapiekane tortille z warzywami z curry

Chrupiące, zapiekane tortille z farszem warzywnym z ziemniakami, groszkiem, cebulą, marchewką, z dodatkiem curry
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 50 minuty minut

Składniki
  

FARSZ

  • 4 ziemniaki
  • 1 szklanka groszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyzeczki słodkiej papryki najlepiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sol, pieprz do smaku

DODATKOWO

  • 8-10 tortilli w zależności od wielkości
  • trochę oliwy do posmarowania wierzchu
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej albo ostej do posypania na wierzchu

DOMOWE TORTILLE (OPCJONALNIE)

  • 2 szklanki mąki plus więcej do posypywania przy wałkowaniu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki oliwy albo oleju
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą, posolić i gotować 5 minut, dodać groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, odstawić do odcedzenia i ostygnięcia. Można użyć resztek ziemniaków i tylko ugotować dodatkowo groszek lub wykorzystać resztki innych warzyw np brokułów, kalafiora ec.
    Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć.
  • Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, dodać startą marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 2-3 minuty, dodać przyprawy, smażyć kolejne 2-3 minuty i zalać całość 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić ok 10 minut.
    Ziemniaki z groszkiem rozgnieść, dodać warzywa z patelni całość wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać.
    Zetrzeć na tarce ser i wmieszać do farszu.
  • Gotowe tortille nadziewać farszem, układać w formie wysmarowanej lekko oliwą, wierzch tortilli wysmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka, albo skropić i rozetrzeć ręką), podsypać papryką.
    Zapiekać ok 15 minut w 180 stopniach aż będą chrupiące i lekko zarumienione. Można też ominąć ten etap i podsmażyć tortille na patelni (ser w środku musi się rozpuścić).
    Składniki sosu wymieszać i podawać z tortillami do maczania.

DOMOWE TORTILLE

  • Mąkę zmieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać wodę i oliwę, wymieszać łyżką a potem zagnieść ciasto – ręcznie albo za pomocą miksera kuchennego. w razie potrzeby lekko podsypać mąką.
    Przełożyć ciasto na matę albo deskę, wyrobić jeszcze chwilę ręką, uformować kulę i podzielić ją na 10 porcji.
    Kulki rozwałkować cienko w okrąg i smażyć na suchej patelni z obu stron aż się zarumienią.
    Najlepiej robić to po kolei – to znaczy wałkujemy kulkę, smażymy w tym czasie wałkując kolejną kulkę.
    Domowe tortille nie mają takiej elastyczności jak kupne – nie trzeba ich trzymać długo na ogniu (bo staną się twarde i łamliwe)- trzeba zdejmować miękkie z patelni i od razu nakładać farsz, bo po ostygnięciu mogą stwardnieć.
  • Jak zostanie Wam ciasta lub gotowych tortilli ( mi trochę zostało) to można je połamać, porwać na kawałki, lekko skroić oliwą, posypać solą i przyprawami ulubionymi ( czosnek, papryka etc) i zapiec w piekarniku na chrupiące chipsy.
zapiekane tortille z warzywami

Related Posts

  • Zapiekane muszle z dynią i serami

    Te muszle z dynią to klasyczny przykład eksperymentu kuchennego na zasadzie: mam to i to,…

  • Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem

    Tarta z grillowanymi warzywami brzmi lepiej niż tarta z resztkami po grillowaniu:) ale prawda jest…

  • Morele zapiekane w kremie migdałowym

    Morele mają dla mnie coś francuskiego w sobie. Może dlatego, że z wyjazdów do mojej…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: curry, groszek, tortilla, wegetariańskie, ziemniaki

« Ciasto migdałowo-kokosowe z jeżynami
Makaron z groszkiem i cukinią w sosie z kozim serkiem »

Comments

  1. Majka says

    11 marca 2020 at 08:59

    Też ostatnio robiłam tortille, bo tego typu dania chętnie są jadane przez dzieci 🙂 Tak udało mi się świetnie przemycić awokado najstarszej córce, aż brała dokładki. Domowe tortille robiłam już i z oliwą i masłem w składzie, przymierzam się do zrobienia tych w 100% kukurydzianych. Nigdy nie udało mi się znaleźć „zdrowych” tortilli sklepowych.
    Twoja wersja nadzienia wygląda równie ciekawie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 marca 2020 at 17:42

      generalnie wszystko co włożysz do środka tortilli i zapieczesz z serem będzie dobre:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress