Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią

Makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią

11 stycznia 2021 by cookingforemily 1 Comment

makaron-w-sosie-jogurtowym-z-pieczona-dynia

Dostałam pod choinkę nową książkę Ottolenghiego „Flavour” – jak zwykle duża kopalnia inspiracji i tym razem też sporo wiedzy teoretycznej. Przepisy wyłącznie warzywne, ale tak skomponowane i przyrządzone, żeby wydobyć z warzyw maksimum smaku. Nie jest tak prosto jak w „Simple” (nomen omen), czy w „Plenty” – więcej tu składników, więcej etapów przepisu, ale jak to czytam i oglądam zdjęcia to jestem przekonana, że warto. Oczywiście od razu chcę wypróbować wszystko, a że miałam akurat dynię to na pierwszy ogień poszedł makaron z sosem jogurtowym,pieczoną dynią z cebulką, z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego i chrupiącego czosnku. Danie z cyklu bałagan ma talerzu, ciężko zrobić temu ładne zdjęcie ale smak rekompensuje. Sos na bazie jogurtu to lżejsza alternatywa do śmietany, ale też wg mnie jest on o wiele ciekawszy w smaku niż sos ze śmietany, bardziej kwaskowy, nadał całości charakteru. Pieczona dynia przerosła Emilkę – jej wersja makaronu składała się ze zmieszanego sosu jogurtowego i sosu pomidorowego, i bardzo jej smakowała.

makaron-w-sosie-jogurtowym-z-pieczona-dynia

Makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią

Przepis lekko zmodyfikowany z „Flavour” Ottolenghiego

Składniki:

ok 1 kg dyni ( w przepisie piżmowa, ja użyłam hokkaido bo taką miała, chociaż ona nie najlepiej sprawdza się w pieczeniu bo się rozpada)

1 cebula

6 łyżek oliwy

5 ząbków czosnku

300 g makaronu (muszelki, łazanki, kokardki – raczej mniejsze formy)

500 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki soku cytryny

2 żółtka

1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

sól, pieprz

łyżka posiekanej natki pietruszki

sos chilli:

2 pomidory

chilli do smaku – albo w postaci ostrej papryki, albo pasty, przyprawy etc

1 i 1/2 łyżeczki octu winnego

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię pokroić w kosteczkę, cebulę w ósemki, wymieszć z 3 łyżkami oliwy, posolić, popieprzyć, wyłożyć na blachę i piec 30 minut w 230 stopniach.

Czosnek pokroić w cienkie plasterki, na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki oliwy, usmażyć czosnek na lekko rumiano ( uwaga bo łatwo przypalić i będzie gorzki), wyjąć łyżką na ręcznik papierowy.

Z pomidora zdjąć skórkę, umieścić w mikserze z chilli, oliwą ze smażenia czosnku, octem, solą i pieprzem – zmiksować.

W kielichu miksera umieścić jogurt, kumin, żółtka, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz – zmiksować, przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 minut, mieszając. Kaszka zgodnie z przepisem ma zapobiegać rozwarstwieniu się jogurtu, ale u mnie i tak się lekko rozwarstwił, więc po ugotowaniu, przelałam z powrotem do blendera, zmiksowałam i otrzymałam zwarty sos – doprawić do smaku solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.

Ugotować makaron, zostawić trochę wody z gotowania.

Makaron wymieszać z sosem, dodać ok pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Przekładać makaron na talerz, na to wyłożyć dynię, polać całość kilkoma łyżkami sosu chilli, posypać natką i chrupiącym czosnkiem.

Related Posts

  • Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

    Zabawa w przemycanie warzyw trwa u nas w najlepsze. Taki na przykład makaron do tej…

  • Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone

    Przepisy na proste i szybkie dania z makaronem są zawsze w cenie. Najczęściej ratujemy się…

  • Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni

    Dynia w połowie stycznia? Tak wiem, sezon dyniowy już minął. Ale prawda jest taka, że…

Filed Under: Na obiad Tagged With: cebula, dynia, jogurt, makaron, pomidory, sos jogurtowy

« Najpopularniejsze przepisy w 2020 roku
Zupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami »

Comments

  1. Majka says

    20 stycznia 2021 at 17:50

    Obłędne ❤ Połączenie smaków trafione w 10-tkę. A i bardzo sycące 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress