Pizza to zawsze dobry pomysł. A pizza w wersji jesiennej ze słodkimi figami, kozim serem i karmelizowaną szalotką to pomysł jeszcze lepszy. W wersji wypas możecie na wierzchu położyć jeszcze szynkę parmeńską albo posypać orzechami. Emilka wybrała klasyczną wersję z sosem pomidorowym, serem i szynką (jak zawsze) a ja poszłam w jesienne eksperymenty – bardzo udane. Sezon na figi trwa krótko, więc warto korzystać.
Pizzę piekłam po raz pierwszy na kamieniu do pizzy i powiem Wam, że to jednak duża zmiana na plus w stosunku do pizzy pieczonej na blasze w piekarniku. Ciasto się ładnie i szybko upiekło. Użyłam kamienia marki Enders, która jest nowością na rynku polskim, generalnie produkty tej firmy to akcesoria do grillów gazowych , ale ten kamień może też być, z powodzeniem jak widać, używany do pieczenia pizzy w piekarniku.
Jesienna pizza z figami i serem kozim
Ingredients
CIASTO
- 300 g mąki najlepiej specjalnej na pizzę typ 00
- 13 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 ml ciepłej wody
NA WIERZCH
- 4 szalotki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 100 g sera koziego
- 6 fig
- 1/3 łyżeczki cukru
- 100 g startej mozzarelli
Instructions
- W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier, łyżeczkę mąki, rozmieszać i odstawić na 15 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i zaczyn, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto – ręcznie albo mikserem, przez ok 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia.
- Szalotki przekroić wzdłóż na pół i potem każdą na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć szalotki na wolnym ogniu ok 20 minut aż zbrązowieją. Posolić lekko, dodać cukier i ocet balsamiczny. Wymieszać, zdjąć z ognia.
- Kamień do pizzy wstawić do zimnego piekarnika, nastawić grzanie na maksymalną temeperaturę ( umnie 250 stopni) i rozgrzewać kamień 30 minut.
- Ciasto do pizzy przełożyć na stół/stolnicę wysypaną obficie mąką, wyrobić ponownie ciasto, podzielić na 2 części i każdy kawałek rozwałkować albo rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Zostawić na 20 minut.
- Placek podlać lekko oliwą, posypać mozzarellą, wyłożyć na wierzch kawałki sera, plasterki fig i karmelizowaną cebulkę. Przełożyć za pomocą łopatki (albo cienkiej deski do krojenia) na rozgrzany kamień i piec ok 10 minut aż brzegi się zarumienią.Tak samo postąpić z 2 plackiem i resztą składników
Majka says
Czułam, że mocno zaskoczysz 😉 To jest meeega 😋 Mam nadzieję, że uda się jeszcze figi kupić.
cookingforemily says
połączenie smaków petarda!
Martina says
Na impreze idealna ! dzięki 🙂