Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Jesienna pizza z figami i serem kozim

Jesienna pizza z figami i serem kozim

19 października 2021 by cookingforemily 2 komentarze

pizza-z-figami-kozi-ser

Pizza to zawsze dobry pomysł. A pizza w wersji jesiennej ze słodkimi figami, kozim serem i karmelizowaną szalotką to pomysł jeszcze lepszy. W wersji wypas możecie na wierzchu położyć jeszcze szynkę parmeńską albo posypać orzechami. Emilka wybrała klasyczną wersję z sosem pomidorowym, serem i szynką (jak zawsze) a ja poszłam w jesienne eksperymenty – bardzo udane. Sezon na figi trwa krótko, więc warto korzystać.

pizza-z-figami-kozi-ser

Pizzę piekłam po raz pierwszy na kamieniu do pizzy i powiem Wam, że to jednak duża zmiana na plus w stosunku do pizzy pieczonej na blasze w piekarniku. Ciasto się ładnie i szybko upiekło. Użyłam kamienia marki Enders, która jest nowością na rynku polskim, generalnie produkty tej firmy to akcesoria do grillów gazowych , ale ten kamień może też być, z powodzeniem jak widać, używany do pieczenia pizzy w piekarniku.

pizza-z-figami-kozi-ser

Jesienna pizza z figami i serem kozim

Pizza z figami, serem kozim i karmelizowaną szalotką to pyszna, jesienna wersja pizzy. Świetne połączenie smaków, słodkiej figi, sera pleśniowego i przydymionej szalotki.
Proporcje na 2 niewielkie pizze
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe

Ingredients
  

CIASTO

  • 300 g mąki najlepiej specjalnej na pizzę typ 00
  • 13 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 ml ciepłej wody

NA WIERZCH

  • 4 szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 100 g sera koziego
  • 6 fig
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 100 g startej mozzarelli

Instructions
 

  • W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier, łyżeczkę mąki, rozmieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i zaczyn, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto – ręcznie albo mikserem, przez ok 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Szalotki przekroić wzdłóż na pół i potem każdą na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć szalotki na wolnym ogniu ok 20 minut aż zbrązowieją. Posolić lekko, dodać cukier i ocet balsamiczny. Wymieszać, zdjąć z ognia.
  • Kamień do pizzy wstawić do zimnego piekarnika, nastawić grzanie na maksymalną temeperaturę ( umnie 250 stopni) i rozgrzewać kamień 30 minut.
  • Ciasto do pizzy przełożyć na stół/stolnicę wysypaną obficie mąką, wyrobić ponownie ciasto, podzielić na 2 części i każdy kawałek rozwałkować albo rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Zostawić na 20 minut.
  • Placek podlać lekko oliwą, posypać mozzarellą, wyłożyć na wierzch kawałki sera, plasterki fig i karmelizowaną cebulkę. Przełożyć za pomocą łopatki (albo cienkiej deski do krojenia) na rozgrzany kamień i piec ok 10 minut aż brzegi się zarumienią.
    Tak samo postąpić z 2 plackiem i resztą składników

Related Posts

  • Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem

    To już trzeci odcinek zielonej, jarmużowej tyrogii. Najpierw było pesto, potem pasujące do niego kluski…

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

Filed Under: Na obiad Tagged With: figi, pizza, ser kozi, szalotka

« Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
Kurczak z nerkowcami i groszkiem »

Comments

  1. Majka says

    19 października 2021 at 21:15

    5 stars
    Czułam, że mocno zaskoczysz 😉 To jest meeega 😋 Mam nadzieję, że uda się jeszcze figi kupić.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 października 2021 at 17:41

      połączenie smaków petarda!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress