Nasz sezon szparagowy zaczęliśmy w tym roku późno. Początek maja miałam dość pracowity i raczej czyściłam zamrażarkę a potem byliśmy tydzień na Rodos. Dopiero teraz zaczynam korzystać z uroków sezonu na te warzywo i zamierzam się żywić głównie szparagami bo wiem, że za chwilę ich nie będzie.
Uwielbiam je, ale zdaję sobie sprawę, że niekoniecznie jest to ulubiony smak dziecka.
Pierwsze spotkanie Milki ze szparagami zaplanowałam łagodnie: w postaci zupy krem z dodatkiem innych białych warzyw: pora, młodej cebulki i ziemniaków.
W wersji dorosłej podałam tę zupę z jajkiem w koszulce i chrupiącym boczkiem a dla niej jajko ugotowałam w wodzie i dodałam do zupy.
Nam bardzo smakowała. Emilka niestety nie podzieliła entuzjazmu. Przełknęła kilka łyżeczek ale szybko zaczęła protestować.
Mimo, że nie będzie to ulubione danie Waszych dzieci to polecam przygotujcie je dla siebie. Rozpływające się żółtko w kremowej zupie, z chrupiącym boczkiem naprawdę jest warte spróbowania.
- kawałek pora (biała część)
- 2 cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pęczek białych szparagów
- 2 duże ziemniaki
- litr wywaru warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- W WERSJI DOROSŁEJ
- 2 jajka
- 100 gr boczku
- suszone chilli pokruszone lub ostra papryka do posypania
- W WERSJI DZIECIĘCEJ
- kluseczki z 1 jajka na dwie porcje zupki
- Szparagi obrać i pozbawić zdrewniałych końców.
- Cebulę, czosnek i pora posiekać.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać posiekane warzywa i chwilę podsmażyć.
- Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw, podsmażyć ok 3 minut, zalać wszystko rosołkiem, dodać pokrojone na 3-4 części szparagi. Całość gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Zmiksować.
- Kilka łyżek zupy gorącej wymieszać w miseczce ze śmietaną, dodać do zupy, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem.
- Odlać dwie porcje zupy dziecięcej.
- W garnku zagotować wodę. W miseczce rozbić jajko i wlewać cienkim strumieniem do gotującej się wody. Gotować około minuty, wyłowić i w razie jak jajko będzie zyt zbite posiekać dodatkowo na małe kawałki i dodać do zupki.
- W wersji dorosłej podawać z jajkiem gotowanym w koszulce i podsmażonym na chrupko boczkiem.
- Żeby zrobić jajko w koszulce: zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę octu. Jajko wybić do miseczki. Przykręcić gaz pod wodą, zamieszać wodę, żeby zrobił się delikatny wir i wbić jajko. Gotować ok 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
- Na porcję zupy delikatnie położyć jajko, posypać pokruszonym boczkiem i papryką.
Pierwsze podejście do szparagów w menu Emilki nie zaliczam do udanych ale nie poddam się. Mam już plan na kolejną próbę.
Majka says
Pyszna jest ?