Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

27 stycznia 2015 by cookingforemily Leave a Comment

pasta-ze-slonecznika- i-suszonych-pomidorow Jak się zdecydujecie zrobić ostatnio tu goszczące krakersy to polecam dorobić do nich jakieś smarowidło -świetnie nada się  hummus albo np. tak pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów. Pasta oczywiście nada się nie tylko na krakersy ale też na kanapki czy grzanki.

Pamiętam, że jadłam taką pastę lata temu na spływie kajakowym. Kolega, chyba jedyny wegetarianin w towarzystwie miał swój prowiant min. różne domowe pasty do kanapek. My raczej bazowaliśmy na pasztecie z puszki. Pamiętam, że mi bardzo zasmakowała i kilkakrotnie pytałam się go o przepis. Nigdy jednak jej nie zrobiłam potem, chociaż wielokrotnie o niej sobie przypominałam. Dopiero te krakersy stały się powodem. Mam nadzieję, że nie będę musiała znów czekać tyle lat, żeby ją znów przyrządzić – tym bardziej, że jest zdrowa, smaczna i bardzo prosta.


Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
10 min
Total time
25 min
 
Zdrowa pasta na kanapki- słonecznik i suszone pomidory
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 200 g słonecznika
  • pól słoika ok (150 g) suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z pomidorów
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek wody (ok 5-6)
Instructions
  1. Słonecznik podzielić na pół.
  2. Jedną połowę ugotować w szklance wody przez ok 10 minut, odsączyć na sitku i odstawić do ostygnięcia.
  3. Drugą połowę podprażyć na suchej patelni aż ziarna się zarumienią, ostudzić.
  4. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmielić na pastę. Jak będzie za gęsta dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika

    Baaaardzo zdrowa przekąska - krakersy z ziaren siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Całe mnóstwo dobroci…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, pasta do kanapek, raw, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie

« Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika
Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress