Zdrowy krem czekoladowy – bez cukru, bez śmietany i bez.. czekolady! Oszustwo? Oj tam, może trochę ale na pewno w słusznej sprawie. Słodycz pochodzi z daktyli, kremowość z avocado a czekoladowość z karobu. A do tego właściwie bez żadnego wysiłku. I kto nam zabroni?
Zdrowy krem czekoladowy
Prep time
Cook time
Total time
Zdrowy krem czekoladowy z avocado, daktyli i karobu (lub kakao)
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
- 1 dojrzałe, miękkie avocado
- ½ szklanki daktyli
- ¼ szklanki mleka roślinnego – ja użyłam owsianego
- 3 łyżki karobu luk kakao
Instructions
- Daktyle, jeżeli nie są bardzo miękkie, zalać wrząkiem i odstawić na 10 min.
- Daktyle odcedzić i umieścić w blenderze, dodać mleko i dokładnie zmiksować ( idealnie żeby nie było grudek – mi się to niestety nie udało).
- Dodać avocado i kakao – zmiksować.
- Przełożyć do filiżanek.
- Odstawić do lodówki - najlepiej smakuje lekko schłodzony.
kocie-smaki says
robiłam ostatnio bardzo podobne. pyszna alternatywa od sklepowych niezdrowych słodkości 🙂
Iwona says
pyszne:)
Anka says
Witam,
czy ten krem nadawałby się do przełożenia tortu ?
cookingforemily says
Raczej nie. Będzie trochę za rzadki.
Marta says
Pyszny krem 🥰