Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini

Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini

30 marca 2015 by cookingforemily Leave a Comment

frytki-z-warzyw-korzeniowych-z-sosem-z-tahini

Zanim wiosna się na dobre zadomowi a wraz z nią nowalijki, sałatki i kolejne owoce sezonowe raz jeszcze ukłon w stronę poczciwych warzyw korzeniowych. To jest moje ulubione danie z ich udziałem- frytki z warzyw korzeniowych, obtoczone w kaszce kukurydzianej z obłędnym sosem z tahini. Jak dla mnie danie idealne.

Możecie użyć dowolnych warzyw – marchewki, selery, pietruszki i koniecznie jak macie gdzie zakupić to pasternak – lekko słodkawy genialnie się sprawdzi w tym daniu. Warto też zainwestować w warzywa ekologiczne, pełniejsze w smaku niż supermarketowe. I do tego sos z pasty tahini, czosnkowo-cytrynowy. Połączenie smaków wybitne. Te frytki mogą stanowić dodatek do dania głównego ale jak dla mnie to jest gwóźdź programu a nie żaden dodatek.


Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Pyszne frytki z warzyw korzeniowych z obłędnym sosem z tahini.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • Warzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) - dowolna ilość ale lepiej więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodzą
  • Kilka łyżek oliwy
  • sól,pieprz
  • ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • SOS z TAHINI
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 6 łyżek wody,
  • łyżka soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • do posypania: kolendra lub szczypiorek
Instructions
  1. Warzywa obrać i pokroić w kształt frytek.
  2. Obtoczyć w oliwie, posypać solą i kaszką kukurydzianą, wymieszać.
  3. Wyłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
  4. Piec ok 30 minut w 190 stopniach mieszając co jakiś czas.
  5. Składniki sosu zblendować na gładki sos.
  6. Frytki podawać polane sosem i posypane kolendrą i/lub szczypiorkiem
3.2.2929

 

Related Posts

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: warzywa, wegańskie, wegetariańskie

« Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem
Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress