Uwielbiam letnie gotowanie na zasadzie „z ogródka na stół”. Buszuję w ogrodzie mamy i to co tam znajdę jest dla mnie inspiracją do tego co ugotować. Teraz obowiązkowo musi być cukinia w składzie, ale jest też mnóstwo szpinaku, dojrzewają pierwsze pomidorki koktajlowe. Z takeigo przechadzania się po ogrodzie powstał ostatnio gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorkami, do którego dodałam jeszcze ser feta i trochę suszonych pomidorów. Chociaż placek to nie do końca właściwa nazwa, raczej zapiekanka:) Zjedliśmy ją z sosem jogurtowym.
Ten post jest automatyczny, to znaczy napisałam go w zeszłym tygodniu, teraz się automaczynie opublikował bo ja aktualnie na wakacjach. Pewnie teraz gdy to czytacie właśnie siedzę w kinie bo jestem na festiwalu filmowym:)
- 2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie)
- 4 jajka
- ¾ szklanki mąki gryczanej
- ½ szklanki mąki owsianej
- ¾ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 i ½ proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła (albo oleju kokosowego albo oliwy)
- 100 szpinaku
- ok 10 pomidorków koktajlowych,
- 10 pomidorów suszonych
- 1 cukinia,
- 1 cebula
- garść bazylii
- można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną
- 150 g sera feta
- do podania sos na bazie jogurtu
- W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz.
- Odstawić ciasto na 20 minut.
- Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut) a na koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Pomidorki pokroić na połowę, pomidory suszone w plasterki.
- Formę do pieczenia wysmarować pozostałym tłuszczem.
- Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą.
- Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut.
- Lekko przestudzić przed podaniem
Karina says
Wyglada pysznie! Mniam
Majka says
Ślinka cieknie…Trzeba robić! Piękne zdjęcia ?
Karola says
A szklanka w Pani przepisach to ile mililitrów?
cookingforemily says
250 ml. Pozdrawiam ?