Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami

Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami

9 sierpnia 2017 by cookingforemily 4 komentarze

gryczany-placek-z-cukinia-szpinakiem-pomidorami

Uwielbiam letnie gotowanie na zasadzie „z ogródka na stół”. Buszuję w ogrodzie mamy i to co tam znajdę jest dla mnie inspiracją do tego co ugotować. Teraz obowiązkowo musi być cukinia w składzie, ale jest też mnóstwo szpinaku, dojrzewają pierwsze pomidorki koktajlowe. Z takeigo przechadzania się po ogrodzie powstał ostatnio gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorkami, do którego dodałam jeszcze ser feta i trochę suszonych pomidorów. Chociaż placek to nie do końca właściwa nazwa, raczej zapiekanka:) Zjedliśmy ją z sosem jogurtowym.

Ten post jest automatyczny, to znaczy napisałam go w zeszłym tygodniu, teraz się automaczynie opublikował bo ja aktualnie na wakacjach. Pewnie teraz gdy to czytacie właśnie siedzę w kinie bo jestem na festiwalu filmowym:)

Gryczany placek z cukinia szpinakiem i pomidorami-1

gryczany-placek-z-cukinia-szpinakiem-pomidorami

gryczany-placek-z-cukinia-szpinakiem-pomidorami

Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
35 min
Total time
55 min
 
Letni uniwersalny placek z mąki gryczanej - w środku cukinia, szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone oraz feta. Idealny do wszelkich modyfikacji
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 i ½ proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła (albo oleju kokosowego albo oliwy)
  • 100 szpinaku
  • ok 10 pomidorków koktajlowych,
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula
  • garść bazylii
  • można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną
  • 150 g sera feta
  • do podania sos na bazie jogurtu
Instructions
  1. W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz.
  2. Odstawić ciasto na 20 minut.
  3. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut) a na koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia.
  5. Pomidorki pokroić na połowę, pomidory suszone w plasterki.
  6. Formę do pieczenia wysmarować pozostałym tłuszczem.
  7. Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą.
  8. Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut.
  9. Lekko przestudzić przed podaniem
3.5.3226

gryczany-placek-z-cukinia-szpinakiem-pomidorami

Related Posts

  • Gofry ze szpinakiem i truskawkami

    To mój eksperyment jeszcze z weekendu majowego, miałam więcej czasu no i byłam u mamy,…

  • Letni placek z cukinią i szparagami

    Wreszcie przyszło - lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały…

  • Tarteletki z pomidorami i serową kruszonką

    Dziś krótko, ja już jedną nóżką na urlopie, pakowanie, zakupy, dziś jeszcze sporo rzeczy na…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, cukinia, feta, mąka gryczana, mąka ryżowa, placek, pomidory, pomidory suszone, szpinak

« Zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami
Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców »

Comments

  1. Karina says

    9 sierpnia 2017 at 22:11

    Wyglada pysznie! Mniam

    Odpowiedz
  2. Majka says

    9 sierpnia 2017 at 23:27

    Ślinka cieknie…Trzeba robić! Piękne zdjęcia ?

    Odpowiedz
  3. Karola says

    7 września 2017 at 15:55

    A szklanka w Pani przepisach to ile mililitrów?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 września 2017 at 17:38

      250 ml. Pozdrawiam ?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress