Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Labneh z rabarbarem gotowanym w soku pomarańczowym

Labneh z rabarbarem gotowanym w soku pomarańczowym

10 maja 2018 by cookingforemily 9 komentarzy

labneh-pieczony-rabarbar

Czy robiliście kiedyś labneh – czyli ser na bazie jogurtu greckiego? Jeżeli nie to bardzo Was zachęcam, bo jest to wyjątkowo proste (właściwie słowo „robiliście” jest tu nadużyciem bo on robi się sam) a ser pozyskany w ten sposób jest delikatny, pyszny i może mieć wiele zastosowań. Labneh to po prostu odsączony na sitku jogurt grecki. W zależności od tego jak długo się on odsącza może mieć różną konsystencję – minimum to 12 godzin i wtedy jest taki gęstym twarożkiem, ale jak odsączycie go dłużej i potem zostawicie jeszcze w lodówce to będzie przypominał zbity twaróg – z takiego sera można ulepić kulki, obtoczyć w ziołach i zamarynować w oliwie. Jak chcecie wykorzystać go do wytrawnych dań to jogurt trzeba przed odstawieniem do odsączenia posolić. Labneh bez dosalania świetnie nadaje się do deserów. Ja go lubię podawać ze słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników.

Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego.


5.0 from 3 reviews
Labneh z pieczonym rabarbarem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
10 min
Total time
25 min
 
Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego podany z gotowanym w soku pomarańczowm rabarbarem
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • 2 duże opakowania jogurtu greckiego (po 400 g)
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki miodu
Instructions
  1. Sitko wyłożyć gazą i przełożyć do niego jogurt - zostawić do odsączenia na minimum 12 godzin.
  2. Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, zalać sokiem z pomarańczy, dodać szczyptę kardamonu i miód - gotować ok 10 minut aż rabarbar będzie miękki.
  3. Jogurt przełożyć z sitka do miseczek, podawać z rabarbarem.
3.5.3229

 

Related Posts

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

  • Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

    Mówiłam już że lubię maj?  Za pierwsze ciepłe noce, za rabarbar, szparagi, truskawki, za wybuch…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Desery, Na śniadanie Tagged With: deser, jogurt, labneh, rabarbar

« Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym
Pieczone kotlety z fasoli i batatów »

Comments

  1. Majka says

    10 maja 2018 at 10:49

    Jeszcze nie robiłam, choć mam „przepis” od jakiegoś czasu. Zmotywowałaś mnie 🙂 Jeśli Twoja Emilka tak się nim zachwyca to myślę, że mój synek jako miłośnik jogurtu naturalnego również 😉
    A w tytule chyba chciałaś napisać „duszony” lub „gotowany” rabarbar ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 maja 2018 at 13:26

      tak, masz oczywiście rację:) zmieniam

      Odpowiedz
  2. Nika says

    11 maja 2018 at 10:19

    Jakiego konkretnie jogurtu używasz?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 maja 2018 at 15:07

      Nie pamiętam którego użyłam do tego przepisu. Generalnie używałam różnych marek jogurtu greckiego i zawsze było ok.

      Odpowiedz
  3. Aleksandra Niewiadomska says

    15 maja 2018 at 09:35

    Nie widziałam wcześniej takiego deseru, a wygląda naprawdę smacznie i nie jest trudny do zrobienia. Akurat rabarbar mam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 maja 2018 at 08:01

      bardzo prosty 🙂 a teraz też idealnie będą pasować truskawki

      Odpowiedz
  4. Majka says

    15 maja 2018 at 11:27

    Myślę, że każdy kto spróbuje tego serka, przestaje mieć ochotę na wszystkie kupne ? Jest rewelacyjny! Z rabarbarem stworzył świetny deser. Ja mam ochotę przygotować go jeszcze w wersji wytrawnej i ciekawi mnie jak się sprawdzi w serniku ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 maja 2018 at 08:01

      koniecznie spróbuj sernika, najlepiej z jakimiś owocami:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        27 maja 2018 at 10:50

        I tak poczyniłam ? Sernik wyszedł idealny!

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress