Ale nam wszystkim smakowały te kotlety z fasoli i batatów! Wszystkim oprócz Emilki bo ona takiego jedzenia nie tyka niestety. Ale dorośli byli zachwyceni. Ostatnio sporo na moim blogu batatów, jakoś posmakowała mi szczególnie ich połączenie z avocado. Tu dodatkowo oprócz fasoli, batatów i avocado występuje salsa z pomidorów. Czyli taka meksykańska mieszanka. Kotlety są bezglutenowe – ja do batatów użyłam spiralizera ale możecie je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Gdy czytacie ten wpis ja jestem w Paryżu ( przynajmniej mam taką nadzieję, że nie spóźniłam się na samolot:) i zaczynam moją coroczną paryską eskapadę z przyjaciółką. Kto ciekawy niech zajrzy na instagrama a po powrocie mam nadzieję będę miała kilka francuskich kadrów do pokazania tu.
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 2 bataty średniej wielkości
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- pól pęczka kolendry, posiekanej
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- DO PODANIA
- guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku)
- salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry)
- Cebulę posiekać.
- Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera do warzyw, ale można też na tarce)
- Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, przesmażyć aż się zeszkli, dodać bataty i smażyć ok 10-15 minut aż zmiękną, na koniec dodać przyprawy i dobrze wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
- Fasolę odsączyć i przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
- Do fasoli dodać przestudzone bataty, jajko i kolendrę, doprawić masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręką). Odstawić do lodówki na ok godzinę,
- Z masy ulepić kotlety i najlepiej jeszcze raz odstawić do lodówki na jakiś czas.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, wyłożyć kotlety.
- Piec ok 25-30 minut, przewrócić w połowie pieczenia na drugą stronę.
- Podawać z guacamole i salsą z pomidora
Dodaj komentarz