Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pieczone kotlety z fasoli i batatów

Pieczone kotlety z fasoli i batatów

15 maja 2018 by cookingforemily Leave a Comment

kotlety-z-fasoli-batatow

Ale nam wszystkim smakowały te kotlety z fasoli i batatów! Wszystkim oprócz Emilki bo ona takiego jedzenia nie tyka niestety. Ale dorośli byli zachwyceni. Ostatnio sporo na moim blogu batatów, jakoś posmakowała mi szczególnie ich połączenie z avocado. Tu dodatkowo oprócz fasoli, batatów i avocado występuje salsa z pomidorów. Czyli taka meksykańska mieszanka. Kotlety są bezglutenowe – ja do batatów użyłam spiralizera ale możecie je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Gdy czytacie ten wpis ja jestem w Paryżu ( przynajmniej mam taką nadzieję, że nie spóźniłam się na samolot:) i zaczynam moją coroczną paryską eskapadę z przyjaciółką. Kto ciekawy niech zajrzy na instagrama a po powrocie mam nadzieję będę miała kilka francuskich kadrów do pokazania tu.


Pieczone kotlety z fasoli i batatów
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina
 
Pieczone kotlety z fasoli i batatów, podane z guacamole i salsą z pomidorów. Pyszny obiad wegetariański.
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 2 bataty średniej wielkości
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • pól pęczka kolendry, posiekanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • DO PODANIA
  • guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku)
  • salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry)
Instructions
  1. Cebulę posiekać.
  2. Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera do warzyw, ale można też na tarce)
  3. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, przesmażyć aż się zeszkli, dodać bataty i smażyć ok 10-15 minut aż zmiękną, na koniec dodać przyprawy i dobrze wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
  4. Fasolę odsączyć i przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  5. Do fasoli dodać przestudzone bataty, jajko i kolendrę, doprawić masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręką). Odstawić do lodówki na ok godzinę,
  6. Z masy ulepić kotlety i najlepiej jeszcze raz odstawić do lodówki na jakiś czas.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, wyłożyć kotlety.
  9. Piec ok 25-30 minut, przewrócić w połowie pieczenia na drugą stronę.
  10. Podawać z guacamole i salsą z pomidora
3.5.3229

kotlety-z-fasoli-batatow

 

Related Posts

  • Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

    Już zwierzałam się tu kiedyś w kwestii swojej  sympatii do  kotlecików - szczególnie rodzice małych…

  • Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

    Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: avocado, bataty, bezglutenowe, czerwona fasola, guacamole, kotlety, pomidory

« Labneh z rabarbarem gotowanym w soku pomarańczowym
Szybkie curry z łososiem i groszkiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress