Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Mrożone kwadraty z truskawkami na kokosowym spodzie

Mrożone kwadraty z truskawkami na kokosowym spodzie

26 czerwca 2019 by cookingforemily 3 komentarze

mrożona-kostka-kokosowo-truskawkowa

Przepis idealny na teraz? Mrożony i z truskawkami! I taki mam dziś dla Was – mrożone kwadraty z truskawkowym musem z dodatkiem nasion i kokosowym spodem. Niesłodki, zimny deser z truskawkami. Sprzymierzeniec w upałach i doskonały pomysł na przerobienie nadmiaru truskawek. Niskokaloryczny, bezglutenowy, wegański, mrożony smakołyk na powitanie lata.

Jak znosicie upały? Emi w basenie u dziadków, ja w klimie w pracy, jakoś trzeba sobie radzić.. chociaż wolałabym opcje z basenem:)

mrożona-kostka-kokosowo-truskawkowa
Print Recipe
5 from 2 votes

Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa

Najlepszy deser na lato i upały – mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie
Prep Time10 mins
Cook Time10 mins
Mrożenie2 hrs

Ingredients

SPÓD

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli

WIERZCH

  • 2 szklanki truskawek
  • 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwia
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej ( lub z pomarańczy)
  • 3 łyżki nasion chia

Instructions

  • Wiórki przełożyć do blendera i zmiksować, dodać pozostałe składniki i miksować aż powstanie masa.
    Formę (u mnie 20×30 cm) wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć masę, dobrze ubić, żeby był gładki spód i wstawić do zamrażarnika na czas przygotowania wierzchu
  • Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z syropem z agawy. Dodać 2 łyżeczki wody. Gotować na wolnym ogniu aż truskawki puszczą sok ( ok 10 minut) – truskawki zmiksować, dodać skórkę i nasiona chia, wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
  • Masę truskawkową wylać na spód kokosowy, wstawić do zamrażarnika na conajmniej godzinę ale najlepiej całą noc,
    Przed podaniem wyjąć i lekko rozmrozić żeby dało się pokroić.

Related Posts

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Warzywne mini pizze na spodzie z polenty

    Polenta to tradycyjna włoska mamałyga przygotowywana z kaszki lub mąki kukurydzianej. Ja przygotowuje ją z…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: bezglutenowe, chia, deser, kokos, mleko kokosowe, truskawki, wegańskie

« Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka
Chrupiące naleśniki z dymką »

Comments

  1. Majka says

    27 czerwca 2019 at 00:59

    Cudo ❤

    Odpowiedz
  2. Majka says

    28 czerwca 2019 at 23:30

    5 stars
    Nie zawaham się nazwać tej kostki lodami. Ba, pysznymi lodami 🥰 Zrobiłam podwójną masę truskawkową, bo przy mojej formie troszkę zabrakło.

    Odpowiedz
  3. Martyna says

    6 kwietnia 2020 at 16:24

    5 stars
    Deser idealny na upały!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress