Przepis idealny na teraz? Mrożony i z truskawkami! I taki mam dziś dla Was – mrożone kwadraty z truskawkowym musem z dodatkiem nasion i kokosowym spodem. Niesłodki, zimny deser z truskawkami. Sprzymierzeniec w upałach i doskonały pomysł na przerobienie nadmiaru truskawek. Niskokaloryczny, bezglutenowy, wegański, mrożony smakołyk na powitanie lata.
Jak znosicie upały? Emi w basenie u dziadków, ja w klimie w pracy, jakoś trzeba sobie radzić.. chociaż wolałabym opcje z basenem:)
Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa
Najlepszy deser na lato i upały – mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie
Ingredients
SPÓD
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
WIERZCH
- 2 szklanki truskawek
- 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwia
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej ( lub z pomarańczy)
- 3 łyżki nasion chia
Instructions
- Wiórki przełożyć do blendera i zmiksować, dodać pozostałe składniki i miksować aż powstanie masa. Formę (u mnie 20×30 cm) wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć masę, dobrze ubić, żeby był gładki spód i wstawić do zamrażarnika na czas przygotowania wierzchu
- Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z syropem z agawy. Dodać 2 łyżeczki wody. Gotować na wolnym ogniu aż truskawki puszczą sok ( ok 10 minut) – truskawki zmiksować, dodać skórkę i nasiona chia, wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Masę truskawkową wylać na spód kokosowy, wstawić do zamrażarnika na conajmniej godzinę ale najlepiej całą noc,Przed podaniem wyjąć i lekko rozmrozić żeby dało się pokroić.
Majka says
Cudo ❤
Majka says
Nie zawaham się nazwać tej kostki lodami. Ba, pysznymi lodami 🥰 Zrobiłam podwójną masę truskawkową, bo przy mojej formie troszkę zabrakło.
Martyna says
Deser idealny na upały!