Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado

Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado

7 maja 2020 by cookingforemily Leave a Comment

Ludzie mają różne sposoby na radzenie sobie z obecną sytuacją. Ponoć dla zdrowia psychicznego warto zrobić do czasu do czasu coś co będzie namiastką luksusu – a więc np. założyć najlepszą sukienkę i umalować usta na czerwono mimo, że cały dzień siedzimy w domu. Dla mnie czymś takim jest zjedzenie czegoś co nie tylko jest pyszne ale też wygląda jak najlepsze danie z restauracji. Dlatego też od czasu do czasu robię sobie taki obiad jak ten – na spodzie gęsty, kremowy sos z avocado, na to ugotowane i podpieczone ziemniaczki, ugotowane szparagi, trochę rukoli i plaster łososia. Pyszne i piękne. Od razu robi się lepiej.

Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado

2-3 porcje

Składniki:

1 kg ziemniaków sałatkowych

1 łyżka oliwy

pęczek szparagów

2 garście rukoli

4-6 plastrów łososia wędzonego

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

sos:

1/4 szklanki kwaśnej śmietany albo jogurtu

1 miękkie avocado

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka sobu z cytryny albo limonki

sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, przekroić wzdłóż, ugotować na lekko twardo, obsuszyć, ułożyć na blasze od pieczenia i posmarować oliwą. Piec 15-20 minut aż będą lekko zarumienione.

Szparagi ugotować w wodzie albo usmażyć na patelni.

Składniki sosu zmiksować.

Układać na talerzach sos na spodzie, na to ziemniaki, rukolę i szparagi, na wierzch ułożyć plastry łososia i posypać koperkiem.

ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym

    Raczej nie ma ryzyka, że dziecko nie polubi tego dania, gnocchi vel kopytka czyli kluseczki…

  • Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

    Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Sałatki Tagged With: avocado, bezglutenowe, łosoś, sałatka, szparagi, ziemniaki

« Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką
Pizza ze szparagami i botwinką »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress