Ludzie mają różne sposoby na radzenie sobie z obecną sytuacją. Ponoć dla zdrowia psychicznego warto zrobić do czasu do czasu coś co będzie namiastką luksusu – a więc np. założyć najlepszą sukienkę i umalować usta na czerwono mimo, że cały dzień siedzimy w domu. Dla mnie czymś takim jest zjedzenie czegoś co nie tylko jest pyszne ale też wygląda jak najlepsze danie z restauracji. Dlatego też od czasu do czasu robię sobie taki obiad jak ten – na spodzie gęsty, kremowy sos z avocado, na to ugotowane i podpieczone ziemniaczki, ugotowane szparagi, trochę rukoli i plaster łososia. Pyszne i piękne. Od razu robi się lepiej.
Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado
2-3 porcje
Składniki:
1 kg ziemniaków sałatkowych
1 łyżka oliwy
pęczek szparagów
2 garście rukoli
4-6 plastrów łososia wędzonego
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sos:
1/4 szklanki kwaśnej śmietany albo jogurtu
1 miękkie avocado
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka sobu z cytryny albo limonki
sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłóż, ugotować na lekko twardo, obsuszyć, ułożyć na blasze od pieczenia i posmarować oliwą. Piec 15-20 minut aż będą lekko zarumienione.
Szparagi ugotować w wodzie albo usmażyć na patelni.
Składniki sosu zmiksować.
Układać na talerzach sos na spodzie, na to ziemniaki, rukolę i szparagi, na wierzch ułożyć plastry łososia i posypać koperkiem.
Dodaj komentarz