Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji ale tak sobie myślę, że nawet jeśli nie na święta (chociaż dla bezglutenowców może się okazać w sam raz), to na pewno po świętach komuś się przyda przepis na ciasto migdałowe z gruszkami, w którym nie znajdziecie ani mąki ani tłuszczu. Podobne ciasto już tu kiedyś było, też na bazie migdałów ale zamiast gruszek były tam banany. Ta wersja jest bardziej wilgotna bo gruszki mają więcej soku.
Chyba jednak to ciasto na bardziej po świętach – jak będzie się chciało czegoś słodkiego a rozsądek i waga będą podpowiadały umiar:)
- 3 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mielonych migdałów (ok 250 g) - ja zmieliłam płatki migdałowe ale można użyć gotowych mielonych migdałów
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jajek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
- Gruszki obrać.
- Dwie z nich pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką cukru i łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Włożyć do małego garnka i postawić na małym ogniu – gotować ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną. Można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofali.
- Gruszki odsączyć z soku i wody – zmiksować.
- Jajka zmiksować z cukrem, dodać migdały, przestudzone pure z gruszek, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie 22 cm, ale można piec w większej, ciasto nie będzie tak wysokie.
- Trzecią gruszkę pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na trzy plasterki.
- Na patelni rozgrzać masło z miodem i lekko przesmażyć plasterki gruszek z każdej strony.
- Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki, polać pozostałym na patelni sosem i posypać płatkami migdałowymi.
- Piec 50 minut.
- Przed podaniem całkowicie ostudzić.
An etka says
Świetny przepis 🙂 ! Proszę podać rozmiar tortownicy.
Justyna says
Albo przeoczyłam albo nie widze:-) Na jak dużą tortownice jest podany przepis? Pozdrawiam
cookingforemily says
Ja piekłam w formie 22 cm ale można piec w większej – ciasto będzie trochę bardziej płaskie.
foodmania says
zapowiada się pysznie!
naleśniki przepis says
Jest po prostu idealne! 😉
Marzena says
Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda na pyszne, więc zapisuję do wypróbowania.
Pozdrawiam :)))
Olga says
dobrze by było jak byś podawała jeszcze kaloryczność 🙂 ale pewnie ciężko będzie to oszacować….jutro próbuje zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
cookingforemily says
Kalorie to niestety nie jest moja mocna strona.. nawet wolę ich nie liczyć:) daj znać jak ciasto wyszło i samkowało
Olga says
Upiekłam 🙂 ładnie wyszło , mam beznadziejny piekarnik więc trochę się bałam ale jest sttrrraaassszzznnniiieee słodkie 🙂 następnym razem dam mniej cukru – wzięłam jeszcze na tapete kurczaka w marynacie imbirowo-cytrusowej bo dzisiaj wybieram sie na impreze do znajomych 🙂 wszystko jest przygotowane – zobaczymy jak smakuje 🙂
Daga says
Super ciasto, gościom bardzo smakowało. Nie miałam jednak płatków migdałowych więc zmieliłam całe migdały z łupką przez co konsystencja miała wygląd kaszy ale wszyscy byli zachwyceni wypiekiem.
cookingforemily says
Cieszę się 🙂 spróbuj jeszcze z płatkami – będzie delikatniejsze:)
Magda says
Czy można użyć mąki migdałowej zamiast zmielonych migdałów?
cookingforemily says
tak, można
Daria says
Ciasto wyszło, ale mimo iż robiłam na tortownicy 22cm chyba nie urosło aż tak bardzo…Hm. Zastanawiam się dlaczego, użyłam mąki migdałowej kupnej, więc może to to, a może ten mus gruszkowy był wciąż 'za mokry’ nie wiem.
cookingforemily says
to tez może być kwestia wielkości jajek… ale tak czy inaczej to ciasto jest bardziej zbite i wilgotne niż puszyste i trzeba nie z tym liczyć:)