Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa – z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich przepisach. Robiłam też z niej gofry i bardzo dobrze się sprawdzała. Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać mąkę gryczaną, która wydaje mi się trochę trudniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Miałam lekkie obawy czy gryka nie będzie dominować w smaku ale zupełnie bezpodstawne – te gofry gryczane okazały się być pyszne. Tak nam posmakowały, że robiłam je w ostatni weekend dwa razy pod rząd – w sobotę i w niedzielę rano. Dodatkowo zrobiłam ich zapas i jedliśmy je jeszcze w tygodniu na śniadanie lub przekąskę. Trzymałam je w lodówce i jak było trzeba wrzucałam do tostera – świetny sposób na szybkie śniadanie. Takie gofry doskonale się też mrożą – więc można je robić na zapas i potem wyciągać do rozmrożenia na noc, lub rano i podgrzewać w tosterze. Takie gofry na śniadanie mają jeszcze jedną zaletę – nie ma marudzenia , co zdarza się czasem przy innych śniadaniowych propozycjach.
A jeżeli szukacie innych przepisów na gofry bezglutenowe to polecam przepis na owsiane gofry ze szpinakiem
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego
- Do miski przesypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier – wymieszać.
- Dodać jogurt, mleko, jajka i zmiksować.
- Olej kokosowy przełożyć do kubka, wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą i czekać aż się rozpuści.
- Przełożyć do miski, zmiksować całość.
- Odstawić na minimum pół godziny ( ja najczęściej robię ciasto wieczorem i rano piekę gofry).
- Maszynę do pieczenia gofrów nasmarować tłuszczem (np. olej koksowy).
- Gofry piec ok 6-7 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami ( cukier puder, dżem, miód, syrop klonowy)
Jagna says
Czy mleko może być sojowe??
cookingforemily says
Moze byc sojowe lub inne roslinne.
Oli7 says
Muszę wypróbować na mojej Zuśce. A przy okazji chciałabym zapytać,czy znacie jakieś fajne książeczki o jedzeniu dla dzieci? Coś więcej niż książeczki obrazkowe i Gradka dla małego niejadka? Nie chodzi mi o książki z przepisami, tylko coś w stylu książki Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne. Coś co pozwoli nam puścić wodze fantazji przy wymyślaniu obiadowych historii 🙂
cookingforemily says
Polecam Ci stronę http://foodziaki.pl/ – mnóstwo okołokulinarnych inspiracji – książki ale też gry i zabawy o gotowaniu dla dzieci. Jest tam dział „Beletrystyka z gotowaniem w tle” czyli to czego szukasz:)
U nas hitem jest „Kicia kocia gotuje” ale to raczej dla młodszego dziecka.
Oli7 says
Super, dzięki! Będziemy szaleć w kuchni. Bardzo bym nie chciała jej zrazić do jedzenia, tak jak kiedyś zrażono mnie 🙁 Dopiero mój mąż zrobił ze mnie łasucha 🙂
Jagna says
Gofry wyszły super! Obawiałam się ,że będzie za bardzo czuć mąkę gryczaną ale niepotrzebnie :)Dzieci są zachwycone:) u nas gofry podane z syropem daktylowym.Zastanawiam się czy brązowy cukier mogę zastąpić ksylitolem??
cookingforemily says
No właśnie w ogóle nie czuć że to z mąki gryczanej. Cukier powoduje że gofry są rumiane i chrupiące, nie wiem jak to będzie z ksylitolem. Możesz spróbować, i daj koniecznie znać bo jestem ciekawa.
mirka says
Fajowy przepis pewnie niedługo spróbuje moja Anetka uwielbia gofry zobaczymy czy te jej będą smakowac. Bo no burgery z bułeczek gryczanych uwielbia 🙂 Znalazłam przepis na blogu ZdrowoŻercy 😉 Też bardzo fajne
cookingforemily says
Wyprobujemy:)
Ewa says
Czy moge mąkę gryczaną zamienić na kasztanowa ??
cookingforemily says
Nie próbowałam nigdy mąki kasztanowej, więc nie wiem jak się zachowa w tym przepisie. Jak podejmiesz się spróbowania to daj znać czy wyszło.
ALina says
Zrobiłam udały się! dzięki wielkie to moje pierwsze gofry ever i od razu sukces : )
cookingforemily says
no to super:) to teraz polecam wypróbować resztę gofrowych przepisów. Te z cukinią i czekoladą są mistrzowskie:)
Stefka says
Ile kcal wychodzi na jednego gofra mniej więcej?
cookingforemily says
Stefka szczerze mówiąc nie mam pojęcia… nie liczyłam tego nigdy.
Radek says
Beznadziejny smak
cookingforemily says
kwestia gustu:) nam smakują bardzo
Anita says
dzisiaj zrobilam je, nawet nie czekalam te 30min, zamiast mleka polecam dodac maslane, kefir albo smietane (ja dalam szkl smietany i szkl kefiru) i wyszly przepysznie lekkie i kruche. jajka tez polecam oddzielic zoltko od bialka, bialko ubic i wmieszac delikatnie na koniec (tak robie z pszennymi bez proszku do pieczenia)
fakt ze smaku jako takiego nie maja wogole ale z dodatkami jak dzem i smietana sa cudne.
Karolina says
Właśnie je robię , są pycha.Moj 15 letni syn powiedział że powinnam je robić częściej.
cookingforemily says
my też je bardzo lubimy 🙂
Ewa says
Gofry przepyszne 😀 Wszystkim smakowały. Dzieciaki jadły ze smakiem.
cookingforemily says
dziękuję, to dowód że zdrowe może być pyszne:)
Monika says
Czym można zastąpić jajka? Chciałabym zrobić wersję wegańską.
Dziękuję!
cookingforemily says
możesz spróbować doda rozgniecionego banana albo nasiona chia albo siemienia lnianego wymieszane z wodą ( 1 łyżka nasion+ 3 wody to substytut 1 jajka)
Marta says
Bardzo dobry przepis :). Robię najczęściej z mieszanek mąk np. orkiszowa + gryczana albo orkiszowa + maka z ciecierzycy i wychodzą naprawdę super 🙂
cookingforemily says
dziękuję ❤️