Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Gofry gryczane

Gofry gryczane

25 lutego 2016 by cookingforemily 27 komentarzy

bezglutenowe-gofry-gryczane

Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa – z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich przepisach. Robiłam też z niej gofry i bardzo dobrze się sprawdzała. Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać mąkę gryczaną, która wydaje mi się trochę trudniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Miałam lekkie obawy czy gryka nie będzie dominować w smaku ale zupełnie bezpodstawne – te gofry gryczane okazały się być pyszne. Tak nam posmakowały, że robiłam je w ostatni weekend dwa razy pod rząd –  w sobotę i w niedzielę rano. Dodatkowo zrobiłam ich zapas i jedliśmy je jeszcze w tygodniu na śniadanie lub przekąskę. Trzymałam je w lodówce i jak było trzeba wrzucałam do tostera – świetny sposób na szybkie śniadanie. Takie gofry doskonale się też mrożą – więc można je robić na zapas i potem wyciągać do rozmrożenia na noc, lub rano i podgrzewać w tosterze. Takie gofry na śniadanie mają jeszcze jedną zaletę – nie ma marudzenia , co zdarza się czasem przy innych śniadaniowych propozycjach.
A jeżeli szukacie innych przepisów na gofry bezglutenowe to polecam przepis na owsiane gofry ze szpinakiem


4.1 from 8 reviews
Gofry gryczane
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Zdrowsza i bezglutenowa wersja gofrów - z mąki gryczanej, z dodatkiem oleju kokosowego.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego
Instructions
  1. Do miski przesypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier – wymieszać.
  2. Dodać jogurt, mleko, jajka i zmiksować.
  3. Olej kokosowy przełożyć do kubka, wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą i czekać aż się rozpuści.
  4. Przełożyć do miski, zmiksować całość.
  5. Odstawić na minimum pół godziny ( ja najczęściej robię ciasto wieczorem i rano piekę gofry).
  6. Maszynę do pieczenia gofrów nasmarować tłuszczem (np. olej koksowy).
  7. Gofry piec ok 6-7 minut.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami ( cukier puder, dżem, miód, syrop klonowy)
3.5.3208

bezglutenowe-gofry-gryczane

Related Posts

  • Dyniowe gofry

    Złociste, chrupiące  dyniowe gofry - zrobione z mieszanki mąki ryżowej i orkiszowej. Idealne na śniadanie…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, do szkoły, gofry, mąka gryczana, śniadanie dla dziecka

« Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie
Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym »

Comments

  1. Jagna says

    28 lutego 2016 at 20:21

    Czy mleko może być sojowe??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2016 at 21:56

      Moze byc sojowe lub inne roslinne.

      Odpowiedz
  2. Oli7 says

    29 lutego 2016 at 21:36

    Muszę wypróbować na mojej Zuśce. A przy okazji chciałabym zapytać,czy znacie jakieś fajne książeczki o jedzeniu dla dzieci? Coś więcej niż książeczki obrazkowe i Gradka dla małego niejadka? Nie chodzi mi o książki z przepisami, tylko coś w stylu książki Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne. Coś co pozwoli nam puścić wodze fantazji przy wymyślaniu obiadowych historii 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 lutego 2016 at 21:58

      Polecam Ci stronę http://foodziaki.pl/ – mnóstwo okołokulinarnych inspiracji – książki ale też gry i zabawy o gotowaniu dla dzieci. Jest tam dział „Beletrystyka z gotowaniem w tle” czyli to czego szukasz:)
      U nas hitem jest „Kicia kocia gotuje” ale to raczej dla młodszego dziecka.

      Odpowiedz
      • Oli7 says

        29 lutego 2016 at 23:25

        Super, dzięki! Będziemy szaleć w kuchni. Bardzo bym nie chciała jej zrazić do jedzenia, tak jak kiedyś zrażono mnie 🙁 Dopiero mój mąż zrobił ze mnie łasucha 🙂

        Odpowiedz
  3. Jagna says

    1 marca 2016 at 09:44

    Gofry wyszły super! Obawiałam się ,że będzie za bardzo czuć mąkę gryczaną ale niepotrzebnie :)Dzieci są zachwycone:) u nas gofry podane z syropem daktylowym.Zastanawiam się czy brązowy cukier mogę zastąpić ksylitolem??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2016 at 09:52

      No właśnie w ogóle nie czuć że to z mąki gryczanej. Cukier powoduje że gofry są rumiane i chrupiące, nie wiem jak to będzie z ksylitolem. Możesz spróbować, i daj koniecznie znać bo jestem ciekawa.

      Odpowiedz
  4. mirka says

    15 marca 2016 at 22:48

    Fajowy przepis pewnie niedługo spróbuje moja Anetka uwielbia gofry zobaczymy czy te jej będą smakowac. Bo no burgery z bułeczek gryczanych uwielbia 🙂 Znalazłam przepis na blogu ZdrowoŻercy 😉 Też bardzo fajne

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 marca 2016 at 06:41

      Wyprobujemy:)

      Odpowiedz
  5. Ewa says

    25 października 2016 at 20:40

    Czy moge mąkę gryczaną zamienić na kasztanowa ??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2016 at 07:05

      Nie próbowałam nigdy mąki kasztanowej, więc nie wiem jak się zachowa w tym przepisie. Jak podejmiesz się spróbowania to daj znać czy wyszło.

      Odpowiedz
  6. ALina says

    1 grudnia 2016 at 21:03

    Zrobiłam udały się! dzięki wielkie to moje pierwsze gofry ever i od razu sukces : )

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 grudnia 2016 at 21:06

      no to super:) to teraz polecam wypróbować resztę gofrowych przepisów. Te z cukinią i czekoladą są mistrzowskie:)

      Odpowiedz
  7. Stefka says

    9 stycznia 2017 at 09:43

    Ile kcal wychodzi na jednego gofra mniej więcej?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 stycznia 2017 at 13:00

      Stefka szczerze mówiąc nie mam pojęcia… nie liczyłam tego nigdy.

      Odpowiedz
  8. Radek says

    18 marca 2017 at 13:41

    Beznadziejny smak

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 marca 2017 at 15:15

      kwestia gustu:) nam smakują bardzo

      Odpowiedz
  9. Anita says

    1 maja 2017 at 20:43

    dzisiaj zrobilam je, nawet nie czekalam te 30min, zamiast mleka polecam dodac maslane, kefir albo smietane (ja dalam szkl smietany i szkl kefiru) i wyszly przepysznie lekkie i kruche. jajka tez polecam oddzielic zoltko od bialka, bialko ubic i wmieszac delikatnie na koniec (tak robie z pszennymi bez proszku do pieczenia)
    fakt ze smaku jako takiego nie maja wogole ale z dodatkami jak dzem i smietana sa cudne.

    Odpowiedz
  10. Karolina says

    7 marca 2018 at 18:29

    Właśnie je robię , są pycha.Moj 15 letni syn powiedział że powinnam je robić częściej.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 marca 2018 at 19:38

      my też je bardzo lubimy 🙂

      Odpowiedz
  11. Ewa says

    26 października 2018 at 16:37

    Gofry przepyszne 😀 Wszystkim smakowały. Dzieciaki jadły ze smakiem.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2018 at 20:13

      dziękuję, to dowód że zdrowe może być pyszne:)

      Odpowiedz
  12. Monika says

    10 czerwca 2020 at 07:50

    Czym można zastąpić jajka? Chciałabym zrobić wersję wegańską.
    Dziękuję!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 czerwca 2020 at 20:43

      możesz spróbować doda rozgniecionego banana albo nasiona chia albo siemienia lnianego wymieszane z wodą ( 1 łyżka nasion+ 3 wody to substytut 1 jajka)

      Odpowiedz
  13. Marta says

    6 stycznia 2024 at 21:41

    Bardzo dobry przepis :). Robię najczęściej z mieszanek mąk np. orkiszowa + gryczana albo orkiszowa + maka z ciecierzycy i wychodzą naprawdę super 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2024 at 17:23

      dziękuję ❤️

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    3 września 2018 o 17:18

    […] Gofry gryczane […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress