Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kremowe kaszotto z kurakami

Kremowe kaszotto z kurakami

28 sierpnia 2018 by cookingforemily 3 komentarze

kremowe-kaszotto-gryczana-z-kurkami

Ten tydzień niestety pokazał mi, że czas przestać udawać, że jesieni w tym roku nie będzie. Upały nas rozpieszczały bardzo długo ale ostatni deszczowy weekend i coraz zimniejsze poranki wyraźnie wskazują na to, że jednak przyjdzie… od razu też zmieniało się moje gotowanie – przyszła ochota na ciepłe kremowe dania, od razu też po głowie chodzą mi zupy. Dla Was mam danie idealne na okres przejściowy, danie z pogranicza – kremowe kaszotto z kurkami, śmietaną, koperkiem i parmezanem. Mimo, że kurki są letnie to całę danie to w charakterze jest już dość jesienne – kojące, paciajowate, rozgrzewające od środka. I chociaż mam nadzieję, że lato jeszcze pozwoli nam się sobą nacieszyć i upały wrócą, to warto mieć w zanadrzu takie przepisy:)

A jak Wasze przygotowania do szkoły? Nas czeka w tym roku zerówka w szkole, więc zmiany, zmiany:)


5.0 from 1 reviews
Kremowe kaszotto z kurami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Kremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku
Serves: 3
Ingredients
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g parmezanu
Instructions
  1. Cebule i czosnek posiekać.
  2. Kurki oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki.
  3. Na dużej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut aż się lekko zarumieni, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
  4. Dodać kurki i zwiększyć ogień.
  5. Smażyć ok 7-10 minut, aż woda z kurek w większości wyparuje.
  6. Dodać kaszę i połowę wywaru, gotować co jakiś czas mieszając, dodać resztę wywaru i gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie.
  7. Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Na koniec dodać śmietanę ( dobrze do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego płynu z patelni i zmieszać), sok z cytryny i koperek - wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty.
  10. Wyłączyć gaz, dodać masło i parmezan, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, przed podaniem.
3.5.3251

kremowe-kaszotto-gryczana-z-kurkami

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Warzywne mini pizze na spodzie z polenty

    Polenta to tradycyjna włoska mamałyga przygotowywana z kaszki lub mąki kukurydzianej. Ja przygotowuje ją z…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, grzyby, kasza gryczana, kasza gryczana niepalona, kurki, parmezan, wegetariańskie

« Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami
Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami »

Comments

  1. Majka says

    30 sierpnia 2018 at 22:21

    Kurek nigdy nie odmówię ? Będę robić ?

    Odpowiedz
  2. Majka says

    10 września 2018 at 10:09

    Zrobione ? Podane do obiadu. Pyszne i syte ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 września 2018 at 20:21

      w sam raz na początek jesieni:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress