Lato rozbuchane, nadmiar warzyw i dojrzałych owoców, tryskających smakiem – lubię te miesiące jak żadne inne. Nie tylko dlatego, że są wakacje i urlopy ( a tak się składa że jestem w przerwie urlopowej pomiędzy corocznym wypadem na Mazury do Ulnowa, a corocznym wypadem do Wrocławia na NH więc jest chilli relaks) ale właśnie też przez te smaki i ten nadmiar wszystkiego. Gotuję teraz tylko warzywnie i sezonowo. Piekę z malinami, morelami, wiśniami, jagodami. Cieszę się tym co zaraz się skończy.
Te owsiane batony powstały dwa tygodnie temu, podczas wizyty u mojej mamy, gdzie akurat było mnóstwo malin. Oprócz płatków owsianych jest w nich mnóstwo smacznych i zdrowych składników – masło orzechowe, miód, nasiona chia, płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Dużo dobrego. W sam raz na drugie śniadanie.
Owsiane batony z malinami
Ingredients
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki oleju kokosowego rozpuszczony
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 szklanki nasion dyni
- szczypta soli
- 1 szklanka malin
Instructions
- Połowę płatków owsianych zmiksować w blenderze, żeby były konsystencji mąki.Przełożyć do miski i dodać resztę składników (bez malin). Wymieszać dobrze całość.Delikatnie wmieszać maliny.Formę do pieczenia (ok 20×30 cm) wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 180 stopni.Masę wyłożyć na formę do pieczenia, wygładzić.Piec ok 25 minut, całkowicie wystudzić przed pokrojeniem ( najlepiej jakby spędziło noc w lodówce).
Majka says
Rewelacyjne, mam już zamówienie do szkoły 🙂
Maja says
Czy można je upiec bez dodawania malin?
cookingforemily says
można bez malin, dobrze nie sprawdzą w zamian jakieś suszone owoce