Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango

Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango

17 lutego 2020 by cookingforemily 2 komentarze

To jeden z moich ulubionych przepisów z ulubionej książki kucharskiej czyli „Plenty” Ottolenghiego. Sałatka z makaronem soba, smażonym bakłażanem, mango i cebulą w kwaśno-słodkim sosie z czosnkiem, robiłam ją wiele razy i za każdym razem mi bardzo smakuje. Wszystkie smaki są w tej sałatce doskonale zbalansowane. Sałatka jest najlepsza zaraz po przygotowaniu, niestety makaron soba jak poleży w sosie mięknie i całość traci na świeżości. Zresztą ze zjedzeniem takiej sałatki od razu nie powinniście mieć żadnych kłopotów.

Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango

Sałatka z makaronem soba, smażonym bakłażanem, mango i cebulą w słodko-kwaśnym sosie czosnkowym
5 z 1 głos
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut

Składniki
  

  • 80 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 papryczki chilli można użyć oleju z dodatkiem chilli albo pasty chilli,
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju do sosu
  • 100 ml oleju do smażenia bakłażana
  • 2 bakłażany
  • 250 g makaronu soba
  • 1 mango
  • garść posiekanych liści bazylii
  • garść posiekanej kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki nasion sezamu do posypania

Instrukcje
 

  • W garnku delikatnie podgrzać ocet, cukier i sól, przez 1 minutę, zdjąć z ognia, dodać czosnek, olej i olej sezamowy, wymieszać,dodać skórkę i sok z cytryny.
  • Bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i odstawić na 15 minut, potem wytrzeć ręcznikiem z wody, która zebrała się na bakłażanie i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażana i na dużym ogniu smażyć mieszając aż bakłażan zmięknie i się zarumieni, zdjąć z ognia, wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Mango pokroić w kostkę, cebulę posiekać w piórka albo w kawałki.
  • Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego odsączenia (można wyłożyć na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się wody)
  • Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski, dodać sos i dobrze wymieszać. Posypać sezamem

Uwagi

Przepis pochodzi z książki „Plenty” Yottama Ottolenghiego, po lekkich modyfikacjach.

Related Posts

  • Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami

    Macie takie momenty totalnego niezdecydowania obiadowego? Kiedy w głowie pustka, nikt nie ma na nic…

  • Truskawkowy pudding chia z musem z mango

    Chia robi się w Polsce coraz bardziej popularna, przynajmniej na blogach kulinarnych. Jej rosnąca popularność…

  • 2 smoothie z mango

    Dwa przepisy na smoothie z mango - jedno z dodatkiem imbiru i herbaty matcha a…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Sałatki Tagged With: bakłażan, bezglutenowe, kolendra, mango, sałatka, sezam, soba

« Pieczona ciecierzyca czosnkowo-koperkowa
Ciasto migdałowo-kokosowe z jeżynami »

Comments

  1. Majka says

    24 lutego 2020 at 23:27

    5 gwiazdek
    Ciśnie mi się na usta, że sałatka jest za******a ❤ Wyszedł prawdziwy sztos 👍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 lutego 2020 at 09:44

      o tak!sztos to właściwe określenie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress