Na takie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście i smaku. W końcu znalazłam swój ulubiony sposób na kalafiora! Zawsze lubiłam kalafiora, w dzieciństwie z tartą bułką albo w zupie, a potem w licznych eksperymentach (wiele z nich znalazło się na tym blogu np. pizza na spodzie z kalafiora, chipsy z kalafiora i sera żółtego czy też placuszki z kalafiora) ale nie mogę powiedzieć że to jest moje ulubione warzywo, czy nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować.
Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam, że będzie pasować. Ale wiecie co.. kalafior smakował mi nawet lepiej niż bakłażan.
- 1 duży kalafior lub dwa małe
- 2 łyżki oliwy
- sól,pieprz
- do podania - ok ½ szklanki pestek z granatu
- posiekana natka
- SOS:
- ½ szklanki nerkowców namoczonych w wodzie ( najlepiej na noc albo na minimum 4 godziny)
- 2 łyżki sosu tahini
- 5 ząbków czosnku (trzeba je upiec z kalafiorem)
- ok 5 łyżek wody ( lub więcej jak chcecie rzadszy sos)
- ⅓ łyżeczki soli
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Kalafior umyć i pokroić na 1 cm plastry.
- Kłaść delikatnie kalafior na blasze, lekko skrapiając oliwą, soląc i pieprząc z obu stron.
- NA blachę wyłożyć też ząbki czosnku w łupinkach.
- Piec 25- 30 minut, w połowie przewrócić kalafior.
- Przygotować sos - wszystkie składniki sosu, wraz z obranymi ząbkami czosnku umieścić w blenderze/mikserze i zmiksować na gładki sos ( kilka dobrych minut, żeby był gładki)
- Podawać kalafiora polanego sosem i posypanego pestkami granatu i natką pietruszki.
Niestety nie jest to mój pomysł, podpatrzyłam na blogu „Will cook for Friends”
Wygląda naprawdę zachęcająco! Lubię, gdy odchodzi się od stereotypowego myślenia, że kalafior trzeba rozgotowywać w wodzie…
Tak, to zupełnie inny wymiar kalafiora:)
Pysznie wygląda ten kalafior. Muszę spróbować!
Nie pozostaje nam nic innego jak tylko zrobić. Podoba mi się ?
tak to wyjątkowy przepis, dla mnie strzał w 10
Zrobiłam ? Zdecydowanie warto spróbować kalafiora w tej wersji ? Bardzo smaczny.
DZięki:) 🙂