Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem

Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem

29 maja 2018 by cookingforemily 9 komentarzy

pieczony-kalafior-tahini-grana Na takie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście i smaku. W końcu znalazłam swój ulubiony sposób na kalafiora! Zawsze lubiłam kalafiora, w dzieciństwie z tartą bułką albo w zupie, a potem w licznych eksperymentach (wiele z nich znalazło się na tym blogu np. pizza na spodzie z kalafiora, chipsy z kalafiora i sera żółtego czy też placuszki z kalafiora) ale nie mogę powiedzieć że to jest moje ulubione warzywo, czy nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować.

Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam, że będzie pasować. Ale wiecie co.. kalafior smakował mi nawet lepiej niż bakłażan.


5.0 from 2 reviews
Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Mistrzowskie połączenie smaków - pieczony bakłażan, sos na bazie tahini i orzeźwiające pestki granatu
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • 1 duży kalafior lub dwa małe
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz
  • do podania - ok ½ szklanki pestek z granatu
  • posiekana natka
  • SOS:
  • ½ szklanki nerkowców namoczonych w wodzie ( najlepiej na noc albo na minimum 4 godziny)
  • 2 łyżki sosu tahini
  • 5 ząbków czosnku (trzeba je upiec z kalafiorem)
  • ok 5 łyżek wody ( lub więcej jak chcecie rzadszy sos)
  • ⅓ łyżeczki soli
Instructions
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Kalafior umyć i pokroić na 1 cm plastry.
  4. Kłaść delikatnie kalafior na blasze, lekko skrapiając oliwą, soląc i pieprząc z obu stron.
  5. NA blachę wyłożyć też ząbki czosnku w łupinkach.
  6. Piec 25- 30 minut, w połowie przewrócić kalafior.
  7. Przygotować sos - wszystkie składniki sosu, wraz z obranymi ząbkami czosnku umieścić w blenderze/mikserze i zmiksować na gładki sos ( kilka dobrych minut, żeby był gładki)
  8. Podawać kalafiora polanego sosem i posypanego pestkami granatu i natką pietruszki.
3.5.3229

Niestety nie jest to mój pomysł, podpatrzyłam na blogu „Will cook for Friends”

 

Related Posts

  • Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini

    Zanim wiosna się na dobre zadomowi a wraz z nią nowalijki, sałatki i kolejne owoce…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

Filed Under: Na obiad, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, granat, kalafior, tahini, wegańskie, wegetariańskie

« Szybkie curry z łososiem i groszkiem
Paryż w maju »

Comments

  1. Paulina Garnicka says

    30 maja 2018 at 11:02

    Wygląda naprawdę zachęcająco! Lubię, gdy odchodzi się od stereotypowego myślenia, że kalafior trzeba rozgotowywać w wodzie…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 maja 2018 at 20:59

      Tak, to zupełnie inny wymiar kalafiora:)

      Odpowiedz
  2. Kamila Chmiel says

    30 maja 2018 at 14:45

    Pysznie wygląda ten kalafior. Muszę spróbować!

    Odpowiedz
  3. Majka says

    31 maja 2018 at 10:34

    Nie pozostaje nam nic innego jak tylko zrobić. Podoba mi się ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 maja 2018 at 20:03

      tak to wyjątkowy przepis, dla mnie strzał w 10

      Odpowiedz
      • Majka says

        5 czerwca 2018 at 10:49

        Zrobiłam ? Zdecydowanie warto spróbować kalafiora w tej wersji ? Bardzo smaczny.

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          6 czerwca 2018 at 21:19

          DZięki:) 🙂

          Odpowiedz
  4. Zuza says

    16 stycznia 2025 at 19:19

    Zabieram się za pieczenie. Nie wiem tylko czy podawać na gorąco, na ciepło, czy na zimno

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lutego 2025 at 12:11

      mi najlepiej na ciepło smakuje, ale myślę że na zimno też będzie ok

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress